En ung gutt og en ung jente i en åker.

Unge Ahmed

I mer enn 40 år har brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne filmet sentral-europas skyggesider, først som dokumentarister, senere som arvtagere til den neorealistisk fiksjonsfilmen.

Dardennebrødrene har alltid et knivskarpt blikk på hvordan samfunnet behandler sine svakeste, og hvordan din posisjon former din personlighet og dine valg. Denne skarpheten er av kritikere noen ganger tolket som en kjølighet, en distansering fra objektene, men faktum er at man sjelden ser så virkelighetsnære portretter av mennesker og deres tro, tvil og vanskelige valg som i en film av de to brødrene. To gullpalmer og et utall andre priser, blant annet beste regi for Unge Ahmed i Cannes 2019, taler sitt tydelige språk.

Denne gangen går de rett inn i hjertet av troen og den muslimske befolkningens utfordringer når de dras i forskjellige retninger – hvor ortodokse kan/skal de være? Et skolemøte hvor de muslimske foreldrene diskuterer bruken av sang i arabisk-undervisningen er en sentral scene hvor de forskjellige synspunktene får komme frem, uten at et fasitsvar blir gitt. Hovedpersonen her er den 13 år gamle Ahmed, som i det filmen starter allerede er blitt radikalisert av den lokale imamen. For ung til å stille kritiske spørsmål, og inspirert av sin fetter som allerede er utropt til martyr, forsøker han å begå en tilsvarende handling. Resten av filmen er hans møte med samfunnets instrumenter for avradikalisering, og hans egne reaksjoner på dette.

Hele tiden greier regissørene å holde vår interesse fanget mellom den unge Ahmeds religiøse overbevisning og dem som ønsker å hjelpe. Finnes det noen vei ut for et allerede fanget sinn? Kan hjelpearbeideren nå frem? Psykologen? Eller kan datteren til bonden han arbeider hos vekke andre følelser hos ham, eller driver Ahmed et spill med oss alle? Sikkert er det at denne gang stikker brødrene Dardenne hånden inn i et av vår tids største vepsebol, og gir den som våger å følge dem nok en fabelaktig filmopplevelse, og kanskje litt innsikt også?

Visningene av Unge Ahmed skjer i samarbeid med Vega scene og Kunstnernes Hus Kino.

Debatt om radikalisering og ekstremisme

På den siste visningen av Unge Ahmed, torsdag 24. september kl. 18.30, inviterer vi sammen med Minotenk og Arabiske filmdager til paneldebatt om radikalisering og ekstremisme.

Fortellingen om Vestens krig mot islam og ideen om at det pågår en sivilisasjonskamp er blitt gjeldende både hos ytre høyre og islamistiske radikale, og denne forestillingen har gjort mange unge mennesker sårbare. Hva er det som får norske ungdommer til å kjempe og dø for terrororganisasjonen IS? Er det mulig å beskytte samfunnet fra voldelig ekstremisme? Og kan vi i det hele tatt forstå ekstremistenes psykologi – både på ytre høyrefløy og innenfor muslimske miljøer?

Paneldeltakere

 • Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen
 • Cathrine Moestue, psykolog og forfatter i boken Radikalisering – fenomen og forebygging
 • Julie Owe, jobber med formidling og utvikling av læringsmateriale om ekstremisme på 22. juli-senteret og medforfatter av Radikalisering – fenomen og forebygging

Ordstyrer: Linda Noor, daglig leder i Minotenk - Minoritetspolitisk tenketank og medredaktør av bøkene Radikalisering blant unge muslimer i Norge, Islamsk humanisme og Radikalisering – fenomen og forebygging.

Like all of their films, “Young Ahmed” contains a range of superbly realized performances—young Ben Addi in the title role deserves special commendation—that brings to life not just a disparate set of individuals but an entire social world. Yet it’s the vision of the entire film which makes that world so immediate and affecting. RogerEbert.com, Godfrey Cheshire
Teknisk informasjon om filmen Unge Ahmed
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel Le jeune Ahmed
Produsert Belgia/Frankrike 2019
Regi Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Skuespillere

Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen

Tale Fransk og arabisk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Forestillinger

 • Torsdag 10.09.2020 18:30 Lillebil  
 • Fredag 11.09.2020 18:00 Lillebil  
 • Søndag 13.09.2020 21:00 Lillebil  
 • Tirsdag 15.09.2020 20:30 Tancred  
 • Onsdag 16.09.2020 20:30 Tancred  
 • Torsdag 17.09.2020 18:00 Lillebil  
 • Fredag 18.09.2020 10:30 Lillebil  
 • Fredag 18.09.2020 18:00 Lillebil  
 • Søndag 20.09.2020 20:45 Tancred  
 • Tirsdag 22.09.2020 18:30 Lillebil  
 • Torsdag 24.09.2020 18:30 Tancred  

  Debatt etter filmen.

 • Mandag 05.10.2020 18:30 Tancred  

Samarbeids­partnere

Arabiske filmdager og Minotenk