En kvinne sitter i badekaret og vrir opp et hvit klede.

The Weeping Woman

Fantasy, skrekkfilm og drama signert Jayro Bustamante.

The Weeping Woman er siste film i Jayro Bustamantes trilogi som vises på årets festival, og bruker enda sterkere virkemidler enn de to andre til å pirke i ubehagelige sider ved Guatemalas fortid og nåtid. Her kobles legenden om La Llorona – om gjenferdet av en fortapt kvinne som drukner sine barn i fortvilelse – til rettsoppgjøret mot den forhatte generalen og senere presidenten Efrain Rios Montt.

Montt satte i gang et folkemord mot maya-folket Ixil etter at han tok makten på 80-tallet. I filmen kalles han «general Montverde», og før siste rettssak har den aldrende generalen forskanset seg i eget hus sammen med familien. En vakker ung maya-kvinne, Alma, er ansatt som hushjelp, men etter hennes ankomst begynner mystiske ting å skje, og generalens kone begynner å frykte for hans mentale helse. Mens demonstranter samles utenfor, blir stemningen i huset stadig mer anspent, og familien trekkes inn i et uhyggelig drama som truer deres sameksistens og virkelighetsoppfatning.

Bustamante blander fantasy, skrekkfilm og drama i en sterk fortolkning av fortidas grusomheter. Ikke bare drepte general Montt de fleste av Ixil-mennene, men soldatene beholdt også kvinnene som sexslaver. Indignasjonen gjennomsyrer spenningen, bildebruken og de stemningsskapende elementene i filmens visuelle stil, og skaper en filmopplevelse som både er sjokkerende og brutal, men også vakker.

Jayro Bustamante (f. 1977) fra Guatemala har bakgrunn fra reklamefilm. Han slo igjennom med Ixcanul i 2015, som ble vist på filmfestivaler over hele verden. Samme år gjestet han Film fra Sør-festivalen. Bustamante er en av regissørene i fokus på årets festival, og vi viser to nye filmer av ham som begge har hatt premiere i 2019.

Teknisk informasjon om filmen The Weeping Woman
Attributt Verdi
Spilletid 1t 36m (96 minutter)
Originaltittel La Llorona
Produsert Guatemala/Frankrike 2019
Regi Jayro Bustamante
Tale Spansk, kakchikel og ixil
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Se mer av