Kvinne som sikter på noe med pistol.

The Long Kiss Goodnight

Geena Davies skaper annerledes julestemning i denne kultfilmen fra 1996.

The Long Kiss Goodnight er en julefilm av den mer usannsynlige sorten – et stort klask i ansiktet på alle som mener at julefilmer skal være søte og familievennlige. For Geena Davies skyter rett og slett juleferien i fillebiter i denne elleville og hardtslående actionfilmen regissert av ektemannen Renny Harlin (Die Hard 2, Ford Fairlane).

Davies spiller Samantha, en lærer i en søvnig amerikansk forstad. Samantha lider av selektivt hukommelsestap. Når fortiden gradvis begynner å demre for henne, viser det seg at hun egentlig er den hemmelige agenten Charly Baltimore. Og når hun, med god hjelp av privatdetektiven Mitch Henessey (Samuel L. Jackson), vender tilbake til sitt tidligere liv, viser det seg at det er mange gamle fiender som fortsatt har mye usnakket med henne.

Dette er en film du enten elsker eller hater. Renny Harlin sparer ikke på virkemidlene, og tar oss med på to halsbrekkende og spinnville timer. I en tid preget av mannlige actionhelter som Bruce Willis, Sylvester Stallone, Arnold Schwartzenegger, Steven Seagal og Mel Gibson, var det en befrielse med Geena Davies i en så uhemmet rolle som dette. Manus er skrevet av Shane Black (Dødelig våpen, Last Action Hero, Kiss Kiss Bang Bang), og dialogen er full av herlige, tåpelige og svært fornøyelige one-liners.

The Long Kiss Goodnight er filmen for alle som føler for å bli filleristet litt før jul – en fandenivoldsk, feministisk førjulsfest av en film.

Hva med litt blodaction til jul? Long Kiss Goodnight burde oppfylle juleønskene til de mest ekstreme action-fanatikere. Fiks, kortfattet dialog, en god plot-ide og et helt usannsynlig hendelsesforløp med basis i enorme eksplosjoner, noen doser tortur og skyting, skyting, skyting. Arne Svingen, Filmmagasinet
The movie is a lot of fun if you don’t think about it too much. Marjorie Baumgarten, Austin Chronicle
Teknisk informasjon om filmen The Long Kiss Goodnight
Attributt Verdi
Spilletid 2t 1m (121 minutter)
Produsert USA 1996
Regi Renny Harlin
Skuespillere

Geena Davis, Samuel L. Jackson, Yvonne Zima, Craig Bierko, Tom Amandes, Patrick Malahide

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat 35mm