Person i en ishule.

The Blinding Sea

Ny prisvinnende dokumentar om Roald Amundsen.

Kommende forestillinger

  • Tirsdag 19.10.2021 18:00 Kjøp

    Regissør George Tombs introduserer filmen digitalt.

Se alle forestillinger

I 2019 fikk vi spillefilmen Amundsen, og med tanke på den siste tidens lemfeldige omgang med fakta i våre helte-epos, er det spesielt befriende å se en så grundig dokumentar som The Blinding Sea av George Tombs. Her går Tombs til ekstreme lengder for å komme nær mannen som erobret Sydpolen, Nordvestpassasjen og kanskje til og med Nordpolen – i alle fall var han første mann (sammen med Oscar Wisting) til å besøke begge polene. Tombs, som Amundsen, tilbringer tid med Netsilik-befolkningen i nærheten av Gjoa Haven (Gjøahavn), hvor Amundsen skaffet seg viktig kunnskap om overlevelse under arktiske forhold og bruken av hunder som transport. Tombs tar oss også med på ekspedisjon med seilskip til Antarktis, over Arktis og til etterkommere etter mennesker Amundsen hadde et forhold til. Alt dette gjør han for å komme nærmere hvem Roald Engelbregt Gravning Amundsen egentlig var.

Til nå har The Blinding Sea kun vært å se på filmfestivaler, hvor den har plukket med seg en rekke priser, men i samarbeid med George Tombs og den kanadiske ambassaden, kan Cinemateket nå presentere filmen for første gang i Norge.

George Tombs er en kanadisk historieprofessor, som har en sterk interesse for formidling og er berømt for sine foredragsrekker og podcaster, og nå også som dokumentarfilmskaper. Filmen The Blinding Sea vokste ut av en omfattende research han gjorde for sin kommende biografi om Roald Amundsen og de helsemessige utfordringer den tidens polare forskere møtte.

Regissør George Tombs vil introdusere filmen digitalt.

Teknisk informasjon om filmen The Blinding Sea
Attributt Verdi
Spilletid 1t 48m (108 minutter)
Produsert Canada 2020
Regi George Tombs
Medvirkende

Amundsens familie, Bernard de Gerlache, Falcon Scott, Alexandra Shackleton, Julian Evans, Koleok-familien i Gjoa Haven, Gloria Corbould

Tale Engelsk, norsk, inuit m.m.
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Tirsdag 19.10.2021 18:00 Tancred Kjøp

    Regissør George Tombs introduserer filmen digitalt.

Samarbeids­partnere

Se mer av