Hund med bind for øynene.

The Aristocrats

En dokumentar om verdens kanskje aller groveste vits. Filmen vises med et innledningsforedrag av medieviter og humorforsker Kai Hanno Schwind.

I det engelskpråklige komikermiljøet finnes det en vits som er så grov at den sjeldent blir fortalt på scenen til et publikum. Komikerne forteller den til seg selv, backstage, når mikrofonen ikke er på. Vitsen har gjort runden i mange tiår og hver gang noen forteller den blir den grovere, fælere og enda grovere. Poenget med The Aristocrats-vitsen er nemlig at man skal gi den sitt helt personlige preg ved å fortelle den på sin egen og aller mest forferdelige måte. En familiefar kommer til et talentbyrå og skal presentere et nytt varieté-nummer som han har funnet på og hvor hele familien er involvert. Hva er det dere gjør under nummeret? spør agenten. Jo, det får du snart vite … incest, gruppesex, misbruk av barn og dyr, nekrofili og koprofili er bare noen av tabuene som berøres under fremføringen av vitsen. Premisset og punchlinen er alltid det samme, men du aner ikke hva som kommer til å skje underveis.

I 2005 bestemte komikere Penn Jullette og Paul Provenza seg for å lage en dokumentarfilm om vitsen. Konseptet innebærer at en rekke komikere forteller sin egen versjon av vitsen. Komikerparaden man har klart å samle foran kameraet er imponerende: Robin Williams, Jason Alexander, Whoopi Goldberg, Chris Rock, Jon Stewart, Jeff Ross, George Carlin, Bill Maher, Carrie Fisher, Kevin Pollack, Eric Idle, Richard Lewis, Steven Wright, Bob Saget, Trey Parker & Matt Stone, Eddie Izzard, Gilbert Gottfried og Sarah Silverman er bare noen av totalt 94 komikere som alle forteller sin unike versjon. Noen varianter er høylytte og bråkete, andre er stille og rett og slett poetiske, men det finnes ingen tabuer og grenser som ikke brytes. Jo flere versjoner av vitsen vi hører, jo verre den blir, jo mer opplever vi humorens tabu-brytende sug. Ofte er det pinlig, i blant gjør det skikkelig vondt, men det er hysterisk morsomt. I et etisk klima som er preget av stadig flere definisjonsdebatter om «hva satire er» og hva humoren «har lov til», er denne dokumentaren en påminnelse om humorens provoserende, tabu-brytende og rensende kraft. I den fæleste humoren og de groveste vitsene ser vi hvordan det egentlig står til med samfunnet og finner ut hvem vi virkelig er. En film om en vits som ikke er for sarte sjeler!

Om Kai Hanno Schwind

Kai Hanno Schwind er medieviter og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. I tillegg til en bakgrunn som manusforfatter i ulike komiske formater, har han forsket på medialiseringen av humor, blant annet humor og religion og satire og ytringsfrihet. Han har tidligere kuratert en filmserie om humor og tabu på Cinemateket. Denne høsten utgir han den første engelskspråklige akademiske boken om tv-serien Friends.

Teknisk informasjon om filmen The Aristocrats
Attributt Verdi
Spilletid 1t 29m (89 minutter)
Produsert USA 2005
Regi Penn Jillette & Paul Provenza
Skuespillere

Robin Williams, Jason Alexander, Whoopi Goldberg, Chris Rock, Jon Stewart, Jeff Ross, George Carlin, Bill Maher, Carrie Fisher, Kevin Pollack, Eric Idle, Richard Lewis, Steven Wright, Bob Saget, Trey Parker & Matt Stone, Eddie Izzard, Gilbert Gottfried, Sarah Silverman

Tale Engelsk
Tekst Svensk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Samarbeids­partnere

Oslo kulturnatt

Se mer av