En mann og en dame ombord i en båt.

Terje Vigen

Victor Sjöströms filmatisering av Henrik Ibsens dramatiske dikt er en av den svenske stumfilmens store klassikere. Pianist Håvard Gressum Antonsen spiller til filmen.

Som med nær sagt alle Sjöströms filmer, er Terje Vigen en av de store svenske klassikerne, basert på Henrik Ibsens dikt om Terje Vigen. Her fortelles historien om den fattige fiskeren som ror over til Danmark for å skaffe mat til familien sin. Når han tas som krigsfange, sulter barn og hustru i hjel.

Sjöström begynte å jobbe med filmen etter en lang sykkelferie hvor han blant annet besøkte Grimstad hvor Terje Vigen-historien har sitt opphav. Innspillingen foregikk i den svenske skjærgården noen kalde høstmåneder. Sjöström, som også spilte hovedrollen som Terje, utførte mange ville stunts for å få den realistiske tonen han ønsket. Til tross for dramatikken i historien, er filmen kjennetegnet av nyanser og neddempet skuespill, noe som brøt med datidens stumfilmkonvensjoner.

Gratisforestilling for videregående skoler

Fredag 23. august kl. 12.00 inviterer vi til gratis forestilling for elever i videregående skole. Før filmen holder Erik Henning Edvardsen, museumsleder ved Ibsenmuseet, et inspirasjonsforedrag med tema «Historisk sannhet, inspirasjon og dikt i Terje Vigen».

Reserver billetter på e-post til sita.jacobsen@nfi.no (oppgi skolens navn og antall elever og lærere).

Teknisk informasjon om filmen Terje Vigen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 0m (60 minutter)
Originaltittel Terje Vigen
Produsert Sverige 1916
Regi Victor Sjöström
Skuespillere

Victor Sjöström, Bergliot Husberg, August Falck, Edith Erastoff.

Tale Stum
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.33:1
1.33:1