Mennesker ved bro.

Talking to Strangers

Rob Tregenzas banebrytende og ultrasjeldne independent-klassiker fra 1988 – en teknisk imponerende film bestående av ni ubrutte tagninger.

Rob Tregenzas Talking to Strangers kom i 1988, og ble tatt imot som en av de viktigste og mest originale filmene på begynnelsen av den store independent-bølgen som skulle prege den amerikanske 90-tallsfilmen. Den anerkjente kritikeren Jonathan Rosenbaum kalte den et «mesterverk» og «en oppsiktsvekkende debutfilm», og Dave Kehr beskrev den som en «imponerende formessig tour de force, og en film med ofte urovekkende følelsesmessige kvaliteter». Filmen gjorde at regissøren Rob Tregenza ble oppdaget av størrelser som Jean-Luc Godard, Bela Tarr og Alex Cox, som alle ville jobbe med ham.

Det usedvanlige med Talking to Strangers er at det er en film som i sin helhet består av ni ubrutte ti minutters tagninger, filmet i Baltimores gater, med et kamera som beveger seg opp og ned og inn og ut av bygninger og langs gatene i teknisk imponerende kamerakjøringer. Det spesielle er også at hver tagning ble gjort bare én gang, med direkte lyd. Dette gir filmen – for å si det med Rosenbaum – en følelse av risiko og usikkerhet: «the possibility of accident and error hovers over every moment suspensefully, as in a jazz improvisation.»

Gate in Baltimore.

Fra innspillingen av Talking to Strangers i Baltimore.

Talking to Strangers har ikke noen tradisjonell handling, men følger en karakter, den aspirerende kunstneren Jesse, som beveger seg gjennom byen, og filmen skildrer hans møter med ulike mennesker – ulike fremmede. Det er ikke en konvensjonell film, med et vanlig handlingsforløp og karakterer man kan identifisere seg med. «Det mesterlige med Talking to Strangers,» skriver Rosenbaum, «kan ikke beskrives med de vanlige Oscar-kategoriene. Tregenzas foto er mesterlig selv etter de mest konvensjonelle standarder, mens dialogen og skuespillet er det så avgjort ikke.»

Den mest berømte beundreren av denne filmen, er den franske nybølgelegenden Jean-Luc Godard, som valgte den ut for Toronto Film Festival i 1996. I programmet skrev han entusiastisk om scenene i filmen: «Four of these scenes are remarkable and at times astonishing, that is, softly and strongly imbued with the marvelous: The Streets – the Bank – The Priest – The Water Taxi.» Godard mente at spesielt den tredje scenen i filmen – bankscenen – burde representere «en absolutt modell som alle såkalte filmskoler burde vise til alle sine såkalte studenter».

Filmen har også andre ambassadører, i tillegg til Godard og Rosenbaum. «It’s a unique, powerful film,» skrev Richard Brody i The New Yorker da filmen ble vist for noen år siden i New York, noe han omtalte som «remarkable, as well as extraordinarily rare», med henvisning til at dette er en film det er uhyre vanskelig å få sett.

Teknisk informasjon om filmen Talking to Strangers
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert USA 1988
Regi Rob Tregenza
Skuespillere

Ken Gruz, Dennis Jordan, Marvin Hunter, Caron Tate, Henry Strozier, Brian Constantini

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Søndag 10.03.2019 18:00 Lillebil  

    Møt regissøren!

  • Fredag 15.03.2019 18:30 Lillebil