Sunrise: A Song of Two Humans

Åpning av den første Oslo stumfilmfestival med en av tidenes fineste stumfilmer, med ny musikk av Kjetil Schjander Luhr for fem musikere.

«This song of the Man and his Wife is of no place and every place; you might hear it anywhere, at any time.» Sunrise

Sunrise regnes ikke bare som en av de aller fineste stumfilmene; du vil finne den på mange kåringer av tidenes beste filmer overhodet. Dette var den første av tre filmer den tyske regissøren F. W. Murnau gjorde i Hollywood.

Sunrise forteller historien om et ungt ektepar som lever et enkelt liv på en liten gård på landet. Problemene oppstår når «Kvinnen fra byen», en diabolsk kvinneskikkelse med et særdeles forkvaklet moralapparat og en uimotståelig sex appeal, dukker opp og legger sine syndige øyne på mannen. Hun forfører ham, og overtaler ham til å drukne konen, selge gården og bli med henne til byen. Han syns dette er i drøyeste laget, men når natten faller på, innser han at han er solgt. Neste dag inviterer han sin elskelige og søte kone på båttur. Men klarer han å gjennomføre det?

Denne fantastisk banale, tåredryppende sentimentale og tidvis svært morsomme historien om det unge ekteparet som gjenoppdager kjærligheten, er sjeldent godt levendegjort gjennom en meget stilsikker og gjennomarbeidet bildebruk. Sunrise er en av de stumfilmene som fungerer så godt visuelt at det ikke tar mer enn et par minutter før man glemmer at filmen er stum. Filmspråket er så ladet med følelser, stemninger og informasjon at man overhodet ikke føler noe savn etter menneskelig tale. Murnau briljerer med ekspresjonistisk bruk av lys og skygge, og lar kulissene fungere som subtile uttrykk for sinnstilstander hos hovedpersonene. Derfor er dette er en meget filmatisk film; levende, vakker og tiltalende.

F.W. Murnau

Da F. W. Murnau ankom USA i juli 1926, var han allerede et kjent navn. Filmene Nosferatu (1922), Den siste mann (1924) og Faust (1926) hadde fått eksepsjonelt god mottakelse, og William Fox mente at Murnau var «the genius of his age» og at Den siste mann var tidenes beste film. Så når Fox hyret Murnau, gjorde de det i respekt for den store tyske auteuren, men også for å få en «kunstfilm» som kunne bidra til å høyne Fox Co.s kulturelle prestisje. Murnau fikk full kunstnerisk kontroll over produksjonen av Sunrise, og alle tenkelige midler og ressurser til disposisjon. Filmen ble ingen kommersiell suksess der og da, men har til gjengjeld blitt trukket frem som et av filmhistoriens definitive mesterverker en rekke ganger senere.

Musikken

Kjetil Schjander Luhr har vært Cinematekets faste stumfilmmusiker i en årrekke. Denne kvelden vil han opptre med nyskrevet musikk for fem musikere:

  • Øystein H. Bang: trommer, perkusjon og vibrafon
  • Fredrik Gundersen: kontrabass
  • Kjetil S. Luhr: Piano, keyboards og gitar
  • Erlend Barratt-Due Solum: klarinett
  • Karl Strømme: trompet
«Sunrise was the film in which cinema, painting and literature merged - in a way that is still startling today.» The Guardian
Teknisk informasjon om filmen Sunrise: A Song of Two Humans
Attributt Verdi
Spilletid 1t 34m (94 minutter)
Produsert USA 1927
Regi F.W. Murnau
Skuespillere

George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingstone

Tale Stum
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Fredag 12.10.2018 19:00 Tancred  

    Stumfilmkonsert med Kjetil Schjander Luhr og orkester.