Mann på kirkegård.

Studenten fra Praha

Dette er en av filmene som var sentrale i utviklingen av den tyske ekspresjonistiske skrekkfilmen og et lekkert fotografert tidsvitne fra det gamle Praha.

I Studenten fra Praha finner vi alle de sentrale trekkene som skulle prege den tyske ekspresjonismen, fra de skjeve kameravinklene, den lekre bruken av gotiske kulisser, leken med lys og skygge, og ikke minst innføringen av den uheldige dobbeltgjengeren.

Balduin er en av de viltre studentene i 1820-tallets Praha og byens beste fekter. Nå er han på konkursens rand etter å ha brukt hvert øre på dans, drikk og spill. Hvem kan få meg til å vinne lotteriet eller finne en rik arving, spør han den ytterst tvilsomme Scapinelli som uinvitert oppsøker ham på stamkneipa. Denne smiler bare lurt før han manipulerer Balduin til å være på rett sted i det unge, rike og vakre Comtesse Margit von Schwarzenberg havner i en farlig situasjon bare Balduin kan redde henne fra. En gryende romanse oppstår, men Margit er allerede forlovet med sin fetter baronen, og en fattig student har lite å stille opp med mot overklassen. Senere oppsøker Scapinelli Balduin i hans spartanske student-leilighet og tilbyr ham 100 000 gullmynter i bytte for en liten avtale. Bare retten til å velge seg en ting fra hans hybel. Et lett valg for Balduin, som ikke aner de fatale konsekvensene av Scapinellis overraskende plan.

Historien om de involverte er minst like dramatisk som filmen, og regissør og hovedrolleinnehaver Paul Wegener skulle bli en av de store i utviklingen av den nye tyske filmen. Dette skyldtes ikke minst den første virkelig store suksessen tysk film opplevde, da Der Golem, wie er in der Welt kam gikk sin seiersgang over store deler av verden i 1920, en rolle Wegener med sine to meter passet ypperlig til. I sitt samarbeid med mange av de viktige filmpionerene som Carl Boese, Ernst Lubitsch, Henrik Galeen, Rochus Gliese og Paul Leni, både som skuespiller og co-regissør, satte han sitt tydelige preg på 10- og 20-tallets tyske film.

Manus ble skrevet av Hanns Heinz Ewers, som på den tiden allerede var en berømt forfatter. Særlig hadde romanen Alraune vakt oppmerksomhet, en bok som kom til å bli filmatisert minst seks ganger, men også Studenten fra Praha kom i ytterigere to versjoner, både en stumfilm i 1926 og en lydversjon i 1935. Senere skulle han bli en kjent oppdagelsesreisende og avslørt som tysk spion i USA under 1. verdenskrig. Han ble dessuten oppfattet som nazivennlig (da han skrev bok om «nazi-martyren» Horst Wessel), men fikk likevel bøkene sine forbudt av nazistene og døde lutfattig og glemt under andre verdenskrig. Han har imidlertid blitt gjenoppdaget de siste årene og bøkene hans kommer i stadig nye opplag.

Comtesse Margit von Schwarzenberg ble spilt av Grete Berger, kjent fra filmer som Dr. Mabuse, Der müde Tod, Phantom og Die Nibelungen. Hun var gift med Hanns Heinz Ewers – eller var hun det? Var det bare et falskspill i hans spiongjerning der de sammen reiste på falske pass? Uansett flyttet hun til Italia i 1929, hvor hun under andre verdenskrig ble utlevert til Tyskland og døde i Auschwitz 1944.

Den sjalu signøynerkvinnen som er den tredje sentrale rollen i Studenten fra Praha, spilles av Lydia Salmonova, en danser og skuespiller født i Praha. Senere samme år giftet hun seg med hovedrolle og co-regissør Paul Wegener og ble en gjenganger hans filmer. Etter skilsmissen i 1924 trakk hun seg som aktiv skuespiller og ble skuespillerinstruktør hos UFA, før hun startet sin egen skuespillerskole.

Vi viser filmen i den lengste versjonen som finnes i dag, i en restaurert digitalisert utgave fra Filmmuseet i München.

You cannot deny, my dear friend, that there are in existence creatures who are neither man nor beast, but strange unearthly creations, born of the nefarious passions that arise in distorted minds. Hanns Heinz Ewers, fra Alraune
Teknisk informasjon om filmen Studenten fra Praha
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel Der Student von Prag
Produsert Tyskland 1913
Regi Stellan Rye & Paul Wegener
Medvirkende

Paul Wegener, Grete Berger, Lothar Körner, Lyda Salmonova, John Gottowt, Fritz Weidemann

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Torsdag 09.09.2021 19:00 Tancred  

    Musikkakkompagnement ved Kjetil Schjander Luhr og Haakon Aase.