En romersk helt.

Spartacus

They trained him to kill for their pleasure… but they trained him a little too well…

Slaven Spartacus innleder et forhold til Varinia, men når han som underholdning for senator Crassus blir satt til en kamp på liv eller død, leden han an i et gigantisk slaveopprør. Samtidig kjemper general Gracchus med Crassus om innflytelse over Roma, og begge ser betydelig politisk gevinst i å knuse slaveopprøret. Etter å ha slått den romerske hæren i et gigantisk slag, leder Spartacus sine menn mot den sør-italienske kysten. Men nær forrædere sørger for at de ikke kommer unna med skip, gjenstår bare ett alternativ: å angripe Roma.

Etter at Kubrick laget antikrigsfilmen Ærens vei med Kirk Douglas skrev han et manus som Douglas forkastet. Derimot presenterte Douglas ham for et manus bygget over Howard Fasts roman «Spartacus». Uten selv å han den kunstneriske kontrollen regisserte Kubrick denne mastodontfilmen om et slaveopprør i Romerriket. Filmen preges av en demokratisk sosialistisk tendens i sin indignasjon over slavenes ufrihet og elendighet. Kubrick har dessuten søkt å gi liv og psykologisk troverdighet til de sentrale personene som spilles av sterke karakterskuespillere.

Restaurert utgave

Vi vises den restaurerte versjonen med scener som ble klippet bort fra den originale utgivelsen, blant annet de lettere homoerotiske undertonene mellom Crassus og Antoninus. En av de beste filmene laget i 70mm: episk historiefortelling, spennende, monumental og storslått, og med mektig musikk.

Teknisk informasjon om filmen Spartacus
Attributt Verdi
Spilletid 3t 33m (213 minutter)
Produsert USA 1960
Regi Stanley Kubrick
Medvirkende

Kirk Douglas, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Charles Laughton, Jean Simmons, Tony Curtis

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 70mm
Lyd Magnetlyd
Bildeformat 2.21:1
2.21:1

Se mer av