En romersk helt.

Spartacus

«When a free man dies, he loses the pleasure of life. A slave loses his pain. Death is the only freedom a slave knows. That’s why he’s not afraid of it. That’s why we’ll win.»

Kommende forestillinger

  • Fredag 29.03.2019 19:30 Kjøp
  • Onsdag 03.04.2019 19:00 Kjøp
Se alle forestillinger

Spartacus er på mer enn én måte en stor film. Den er tre timer lang og den restaurerte versjonen inneholder også scener som opprinnelig ble klippet bort, særlig merkbar er badescenen hvor Crassus erklærer sin smak for både ”snegler og østers” til Antoninus (Anthony Hopkins måtte dubbe denne scenen sammen med Curtis da lydsporet var tapt og Olivier var død). Den ble filmet på Super Technirama 70mm og innspillingen foregikk over 167 dager. Budsjettet var et av de største frem til da i Hollywood og enkelte scener inneholder mer enn 8500 statister. Filmen fikk fire Oscar og flere nominasjoner, betegnende er at de fleste gikk på effekter som foto og kostymer.

Filmen forteller historien om slaven Spartacus som ender opp på en gladiatorskole. Dit kommer en senator Crassus med følge fr å bli underholdt av en tvekamp til døden. Denne opplevelsen fører til at gladiatorene starter et opprør og Spartacus peker seg raskt ut som leder. Etter hvert som andre slutter seg til denne hæren vokser den til en formidabel styrke og starter på en vandring tvers gjennom Italia mot friheten. I Roma foregår et maktspill og kampen mot slavehæren blir et ledd i de forskjellige intigemakernes strategier.

Kubrick kom inn sent i produksjonen, etter at Douglas hadde blitt uenig med den opprinnelige regissøren Anthony Mann. Etter dette gikk Kubrick aldri inn i en produksjon hvor han ikke hadde full kunstnerisk frihet.

Teknisk informasjon om filmen Spartacus
Attributt Verdi
Spilletid 3t 17m (197 minutter)
Produsert USA 1960
Regi Stanley Kubrick
Skuespillere

Kirk Douglas, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Charles Laughton, Jean Simmons, Tony Curtis

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Søndag 17.03.2019 16:00 Lillebil  
  • Fredag 29.03.2019 19:30 Tancred Kjøp
  • Onsdag 03.04.2019 19:00 Lillebil Kjøp

Se mer av