Bygg som raser.

Skjelvet

Filmvisning med etterfølgende paneldebatt med filmskapere og lokale geofag- og beredskapseksperter.

I 1904 ble det i Oslo-området registrert et jordskjelv med styrke 5,4 på Richters skala. Skjelvet skapte panikk og førte til en rekke mindre skader i sentrum, samt større skader nærmere episenteret 100 km sør for Oslo. Produsentene av filmen Bølgen fra 2015 har tatt opp temaet og laget Skjelvet, som omhandler et ødeleggende jordskjelv i dagens Oslo. Mindre skjelv observeres regelmessig mange steder i Norge, mens jordskjelv over 5 er sjeldne. Filmen har allerede økt den offentlige interessen for jordskjelvfare, og samfunnsdebatten om dette temaet er allerede fullt i gang.

I paneldebatten etter filmvisningen vil eksperter møte publikum for å diskutere hvor realistisk scenariet for et stort jordskjelv i Oslo er. Kan vi virkelig forvente at et stort jordskjelv vil riste den norske hovedstaden i nær fremtid? Kan hendelsen fra 1904 gjentas eller bli verre? Hvor sårbar er Oslo-regionen i dag? Er Norge tilstrekkelige forberedt på slike hendelser?

Paneldebatt

Debatten ledes av Marie Keiding, som er geolog ved Norges geologiske undersøkelse. Panelet består av følgende eksperter:

Martin Sundland (Fantefilm), produsent av Skjelvet

Conrad Lindholm (NORSAR), seismolog

Reidar Trønnes (UiO), Geologiprofessor

Dominik Lang (NGI), Direktør Naturfare, jordskjelvingeniør og ingeniørseismolog

Osman Ibrahim (Oslo Kommunes Beredskapsetaten), Avdelingssjef Strategi og utvikling

OSEG (Oslo Society of Exploration Geophysicists), som inviterer til arrangementet, er en «non-profit» organisasjon som fremmer kunnskap om geofysikk i Oslo-området via tekniske arrangementer og seminarer. Formålet med foreningen er å være et møtested, både teknisk og sosialt, for personer interessert i geovitenskap i Oslo-området. OSEG er støttet av medlemmer og lokale bedrifter.

Teknisk informasjon om filmen Skjelvet
Attributt Verdi
Spilletid 1t 46m (106 minutter)
Produsert Norge 2018
Regi John Andreas Andersen
Skuespillere

Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Se mer av