Mann og kvinne i tradisjonelle indiske klær.

Shiraz: A Romance of India

Det blir romantikk, drama og spenning i spektakulære omgivelser i denne storslåtte filmfortellingen fra India, med nykomponert musikk av Anouschka Shankar.

Shiraz: A Romance of India er inspirert av den utrolige historien som ligger til grunn for et av verdens mest kjente byggverk, mausoleet Taj Mahal. Bygget er et resultat av kjærligheten som oppsto mellom stormogulen Shah Janan og en ung slavekvinne på 1600-tallet. Vi viser filmen i en nyrestaurert versjon som ble lansert i 2018.

Dramatisk historie

En tragisk hendelse gjør at Selimas mor blir drept under en reise, og Selima, som bare er et lite barn, overlates til seg selv i en øde dal. Heldigvis finner en pottemaker henne, og han og konen oppdrar henne som sitt eget barn. Selima er familiens øyensten, ikke minst er broren Shiraz umåtelig glad i henne.

Noen år senere skjer det som ikke skal skje – en gruppe banditter får øye på den unge kvinnen, kidnapper og selger henne, slik at hun havner i prins Khurrams harem. Da prinsen møter henne oppstår varme følelser – til stor irritasjon for den vakre, men slu Dalia, som kunne tenke seg å bli prinsens utkårede. Samtidig leter Shiraz land og strand etter sin forvunne søster.

Innspilt i India

Filmen ble innspilt i sin helhet i India, på location og utelukkende med naturlig lys. Produksjonsteamet kom både fra Storbritannia og Tyskland, og i tillegg skal det ha vært 50000 indiske skuespillere og statister totalt. Enkelte av scenene er nesten blendende vakre, i tillegg inneholder Shiraz det mest lidenskapelige kysset i indisk filmhistorie.

Shiraz er en av få bevarte indiske stumfilmer, produsert av den indiske filmlegenden Himansu Rai, som vi også finner i rollen som Shiraz. Regissør Franz Osten var på sin side født i Tyskland, men fattet tidlig interesse for India, og da en ung Rai kontaktet ham i håp om å kunne samarbeide om en serie filmer, ble det starten på et langt og fruktbart kompaniskap. Sammen laget de tre stumfilmer som tok utgangspunkt i indiske fortellinger: The Light of Asia (1925) som skildret Buddhas liv og som ble en enorm suksess i Europa, Shiraz i 1928, og A Throw of Dice (1929) som skildret myter fra storverket Mahabharata. Seinere laget de to en rekke lydfilmer.

There is endless warmth, skill and ambition behind this semi-fictional silent story of the Taj Mahal’s romantic origins. Peter Bradshaw, The Guardian
Scene fra slott.

Ny musikk av Anoushka Shankar

Denne restaurerte utgaven vises med Anoushka Shankars spesialkomponerte score. Vil du vite mer om musikken, kan du sjekke ut dette intervjuet med henne i Sight & Sound.

Teknisk informasjon om filmen Shiraz: A Romance of India
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Produsert Storbritannia/Tyskland/India 1928
Regi Franz Osten
Skuespillere

Himansu Rai, Enakshi Rama Rau, Charu Roy

Tekst Engelsk
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Søndag 14.10.2018 18:00 Tancred