Samfundets støtter

I samarbeid med Senter for Ibsen-studier presenterer Cinemateket Douglas Sirks adaptasjon av Samfundets støtter.

Samfundets støtter (Stützen der Gesellschaft) ble produsert i Nazi-Tyskland i 1935 og begeistret filmfanatikerne Hitler og Goebbels. Samtidig er filmen blitt sett på som en kritikk av nazistisk ideologi; regissør Detlef Sierck (Douglas Sirk) så tilbake på Ibsen-adaptasjonen som et estetisk gjennombrudd i samtaleboken Sirk on Sirk (1971). Detlef Sierck skiftet navn til Douglas Sirk etter at han emigrerte til California i 1939. Før han forlot Det tredje rike, hadde Sierck rukket å lage noen av den nazistiske filmindustriens beste filmer og gjort svenske Zarah Leander til superstjerne. Hans melodrama, som for eksempel La Habanera (1937) for UFA under Hitler og Imitation of Life (1959) for Universal under Eisenhower, er blitt hyllet som subversive mesterverk – og har inspirert noen av filmhistoriens mest banebrytende regissører. «Jeg har sett seks filmer av Douglas Sirk. Noen av dem er de vakreste filmene som finnes,» uttalte R.W. Fassbinder.

Med Samfundets støtter lagde Sierck en film som både støtter og kritiserer nazistisk ideologi. I hovedrollen som konsul Bernick kan man se Heinrich George, kjent fra roller som arbeiderlederen Grot i Fritz Langs Metropolis (1927) og Franz Biberkopf i Phil Jutzis Berlin – Alexanderplatz (1931).

Introduksjon før og samtale etter filmen

Thor Holt fra Senter for Ibsen-studier holder et kort foredrag om filmens tilblivelse før visningen. Holt har skrevet doktorgradsavhandling om filmadaptasjoner av Ibsen i Det tredje rike. Filmen følges av en panelsamtale med skuespiller Julie Støp Husby, som spilte i Riksteatret/Nationaltheatrets oppsetning av Samfundets støtter i 2016, og Eirik Frisvold Hanssen, seksjonsleder for film ved Nasjonalbiblioteket.

Både introduksjonen og samtalen vil foregå på engelsk.

The Ibsen play is old-fashioned in structure. It needed adapting. Detlef Sierck (Douglas Sirk)
Teknisk informasjon om filmen Samfundets støtter
Attributt Verdi
Spilletid 1t 21m (81 minutter)
Originaltittel Stützen der Gesellschaft
Produsert Tyskland 1935
Regi Detlef Sierck (Douglas Sirk)
Tale Tysk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Samarbeids­partnere

Se mer av