Mennesker går mot et mystisk lys.

Nærkontakt av tredje grad

We are not alone! Nærkontakt av tredje grad er Steven Spielbergs optimistiske fabel om hva som skjer når jorden får utenomjordisk besøk.

Året var 1977. En ung Steven Spielberg hadde nettopp skremt en hel verden opp av vannet og inn i kinosalene med Haisommer. Produsenter sto i kø og skubbet og dyttet til hverandre for å være førstemann til å sikre seg trollmannens ferdigheter til en ny, dollarinnbringende kassasuksess. De heldige ble Columbia Pictures, og filmen var Nærkontakt av tredje grad - om hvordan et utenomjordisk besøk påvirker livet til en mengde ordinære mennesker. Ikke overraskende endte filmen opp med å sette standarden for hurven av UFO-historier som fulgte i dens kjølvann, og startskuddet for 80-tallets UFO-hysteri.

Lengsel og besettelse

Ute på oppdrag etter en strømstans støter elektrikeren Roy Neary på en uforklarlig kraft. Denne kontakten blir begynnelsen på en besettelse. Hva er det han har opplevd? Og hvordan kan han få se det igjen? Neary får anledning til et gjensyn med det ukjente under spektakulære omstendigheter. Nærkontakt av tredje grad er også et bilde på religiøs opplevelse og menneskenes lengsel mot en mektig og mystisk kraft.

Digital restaurering

Filmen vises i en nyrestaurert 4K digitalkopi som ivaretar fotograf Vilmos Zsigmonds fantastiske bilder og John Williams’ musikk.

Teknisk informasjon om filmen Nærkontakt av tredje grad
Attributt Verdi
Spilletid 2t 17m (137 minutter)
Originaltittel Close Encounters of the Third Kind
Produsert USA 1977
Regi Steven Spielberg
Medvirkende

Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Lyd Dolby SRD
Bildeformat 2.35:1
2.35:1