Tre menn, Gorbachev i midten, bak et skrivebord. Mannen til venstre holder i en bok som Gorbachev ser på. Mannen til høyre på bildet står oppreist og holder en hånd på stolen og i den andre holder han en bok.

Meeting Gorbachev

To kjemper i et overraskende emosjonelt møte.


Det sitrer i rommet når filmveteran Werner Herzog setter seg ned ansikt til ansikt med 87 år gamle Mikhail Gorbatsjov. Den ellers så skarpe Herzog nærer en åpenbar kjærlighet til Gorbatsjov, Sovjets siste leder og mannen bak perestroika og glasnost. Herzog viser oss en mann som ennå smertes av at han aldri fikk fullført sin visjon om en reformering av kommunismen, og med et varmt og sympatisk blikk tar dokumentaren oss med gjennom Gorbatsjovs personlige erindringer, som er tett sammenflettet med slutten på den kalde krigen.

In English

The air is electrified when film veteran Werner Herzog sits down face-to-face with 87-year-old Mikhail Gorbachev. Usually sharp around the edges, Herzog betrays a great love for Gorbachev, the last leader of Soviet and the man behind perestroika and glasnost. Herzog shows us a man who is still pained by the failure of completing his vision of a reformed communism, and with warmth and empathy the documentary takes us through Gorbachev’s personal memoirs, which are closely intertwined with the end of the cold war.

Debatt etter filmen: Nabo med Russland – da og nå

Mikhail Gorbatsjov satt på første rad da Sovjetunionen gikk i oppløsning, og Russland stod igjen. I dag ledes stormakten av en president med store ambisjoner om å ta Russland til nye høyder, både ute og hjemme. Men om navnet og regimet endret seg, ligger én ting fast: Russland vil alltid være Norges nabo. Så hvordan forholder vi oss forskjellig til Sovjet dengang og Russland i dag? Var det farligere før enn nå? Er det diplomatiske forholdet dårligere, eller bedre? Forholder Moskva seg til omverden på samme eller en annen måte i dag enn den gang? Og hvilke erfaringer fra naboskapet med Sovjetunionen er det viktig at vi fører videre? Vi spør noen av dem som kjenner Russland best – da og nå.

Panel

  • Iver Neumann – instituttdirektør, Velferdsforskningsinstituttet NOVA
  • Julie Wilhelmsen – seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt
  • Øyvind Nordsletten – tidligere norsk ambassadør til Russland
  • Lars Rowe – seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt

Moderator: Stig Arild Pettersen – redaktør i Store norske leksikon og leder av utenrikspodkasten Du verden

Teknisk informasjon om filmen Meeting Gorbachev
Attributt Verdi
Spilletid 1t 32m (92 minutter)
Produsert USA 2018
Regi Werner Herzog & Andre Singer
Tale Engelsk, russisk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Se mer av