Skjeggete mann.

Markens grøde

Per Haddal får besøk av maler Unni Askeland.

Velkommen til en spesialutgave av Filmsalongen. Maken har du ikke vært med på.

Filmsalongen tar nå på etterskudd tak i 100-årsjubileet for Knut Hamsuns nobelpris for Markens grøde, som han mottok i 1920. Den kanskje beste norske stumfilmen, nettopp Markens grøde, kom for hundre år siden, i 1921.

Hamsun har inspirert uendelig mange andre utøvere i ulike kunstarter. I 2020 hadde ti bildende kunstnere en utstilling i Oslo med Hamsun-motiver. Den frodige kunstneren Unni Askeland har anvendt Markens grøde-filmen som utgangspunkt. Hun kommer for å fortelle om sine arbeider; visuelle tolkninger av nobelprisvinnerens roman i filmutgave.

En ambisiøs dansk duo, regissør Gunnar Sommerfeldt og fotograf George Schnéevoigt, tok opp filmen med norske skuespillere i Hamsuns Nordland. Det ga et drag av det autentiske pluss praktfulle naturscenerier.

Duoen forteller ganske ubundet om nybrottsmannen Isak fra Sellanrå som med seigt slit skaper seg gård og hjem i ødemarken. Og hans hustru Inger plages av sitt hareskår. Det er enda et tegn på utenforskapet som Hamsun skildrer med lyrisk nerve og episk driv.

Sommerfeldt maktet å levere en ganske selvstendig tolkning av romanen. Selvsagt preges filmen av 1920-tallets filmatiske stilvaner, men glir ikke helt over i konvensjonell nasjonalromantikk fra datiden.

Lenge var Markens grøde ansett som tapt, men ulike funn gjorde det mulig å restaurere den. Via Hamsuns romankunst ga den danske duoen norsk filmkunst et ekstra løft.

Per Haddal

Unni Askeland har laget en serie bilder inspirert av stumfilmen "Markens grøde". Foto: KulturKonsept

Hamsun i hundre

Det vil samme dag bli arrangert en mini Pop Up kunstutstilling av Askelands verk i Cinemateket. Presentasjon av kurator og kunstformidler Kristin Jordfald sammen med kunstneren en time før og etter filmvisningen. Unni Askeland vil også signere kunstboken HamsunFantasier.

Prosjektet «Hamsun i hundre» er utviklet av KulturKonsept, Kristin Jordfald.

Filmhistoriekurs

Denne visningen har en dobbelt funksjon: For de som følger filmhistoriekurset i regi av Institutt for medievitenskap ved Universitetet i Oslo, blir det også en forelesning om norsk stumfilm ved Ove Solum i Lillebil kl 18.00. Det er egen (gratis) billett til denne forelesningen. Etter forelesningen flytter alle seg over til Tancred, hvor filmen vil starte ca kl 19.00. Denne forelesningen skjer parallelt med samtalen mellom Per Haddal og Unni Askeland, og det vil ikke være mulig å delta på begge deler. Filmvisningen kl 19.00 er felles.

Teknisk informasjon om filmen Markens grøde
Attributt Verdi
Spilletid 1t 57m (117 minutter)
Produsert Norge 1921
Regi Gunnar Sommerfeldt
Medvirkende

Amund Rydland, Karen Poulsen, Ragna Wettergreen

Tale Stum
Tekst Norske mellomtekster
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1