En flokk av kvinner står sammen og ser fortvilt ut.

Made In Bangladesh

Kritikerrost og samfunnskritisk film fra Bangladesh.

Made in Bangladesh er en film om genseren du kjøpte på H&M for 200 kroner, om hvilken svette og lidelse som går inn i produksjonen av klærne vi går i. For bak hvert store motehus og hver klesbutikk står en hær av underbetalte fabrikkarbeidere, som oftest kvinner, som jobber under til tider livsfarlige arbeidsforhold. Hva skjer når disse kvinnelige arbeiderne bestemmer seg for å kjempe mot makta?

Vi følger 23 år gamle Shimu som med et tilsynelatende ustoppelig pågangsmot etter et dødsfall i fabrikken hun arbeider på, tar den dristige beslutningen om å organisere seg og sine medarbeidere. Trusler, byråkrati og et system som er tydelig rigget mot arbeideren, er ingen hindring for Shimu i hennes iherdige kamp for sine rettigheter som arbeider og kvinne.

Regissør og manusforfatter Rubaiyat Hossains film føles autentisk, med et nysgjerrig kamera som følger kvinnene tett og skaper medfølelse med dem uten å framstille dem som ofre. At oppsynsmennene på fabrikken ofte er eldre menn, understreker også en sexistisk kultur der kvinner forventes å være passive tjenere både på jobben og hjemme. Eller som Shimu sier, etter at ektemannen Reza har stilt henne til veggs for engasjementet på jobben: «Vi får trøbbel hvis vi er gift, og trøbbel hvis vi ikke er det.»

Rubaiyat Hossain (f. 1981) er en av Bangladesh’ få kvinnelige filmskapere. Hun er utdannet i kvinnestudier ved flere universiteter i USA, og er også forsker og aktivist. Alle hennes tre kritikerroste spillefilmer undersøker politikk og samfunnsforhold fra et feministisk perspektiv, og debutfilmen Meherjaan (2011) fikk sterk kritikk i Bangladesh og er nå bannlyst fra landets kinoer.

Teknisk informasjon om filmen Made In Bangladesh
Attributt Verdi
Spilletid 1t 35m (95 minutter)
Produsert Frankrike/Bangladesh/Danmark/Portugal 2019
Regi Rubaiyat Hossain
Tale Bengali
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Se mer av