En romrakett landet på månen. Månen ser ut som et ansikt, og raketten lander rett i øyet på ansiktet.

Lyden av Méliès

NB! Ny dato for denne forestillingen! Har du billett til tidligere oppsatt forestilling, vil den være gyldig den 1. desember også.


Storslagen stumfilmkonsert i Flyhallen på Teknisk museum med tre spektakulære filmer av filmhistoriens store illusjonist, Georges Méliès, med live musikk og lyd av Kjetil Schjander Luhr, Kristin Bolstad og Anders Hofstad Sørås. Vi viser Reisen til månen, The Conquest of the Pole og The Merry Frolics of Satan.

Som en av de første som spesialiserte seg på filmtriks og spesialeffekter, var Marie-Georges-Jean Méliès (1861-1938) tidlig ute med å ta filmkunsten på alvor – og det med en fantasi som få kunne oppvise maken til. Med bakgrunn som tryllekunstner og teatermann med illusjoner som spesialfelt, hadde han et unikt blikk for mulighetene til det nye filmmediet. Fra 1896 til 1913 laget han over 520 filmer, og med en viss grad av etterrettelighet kan vi tilbakeføre filmsjangre som fantasy, science fiction og horror nettopp til denne mannen.

På denne forestillingen får du se tre av Méliès’ filmer.

Reisen til månen

Reisen til månen (1902), hans kanskje aller mest berømte film, er løst inspirert av blant andre romanene En ferd til månen av Jules Vernes og De første mennene i månen av H.G. Wells, og følger en gruppe forskere på ekspedisjon til månen.

Polfarere som blir fanget av et stort monster.

The Conquest of The Pole.

The Conquest of the Pole

The Conquest of the Pole (1912), Méliès’ versjon av kappløpet mot Nordpolen, henter inspirasjon fra Jules Vernes-bokserien Voyages Extraordinaires – som den til dels også parodierer – og av samtidens interesse for ekspedisjoner, oppdagelser og tekniske nyvinninger.

En hestekjerre med to mennesker ombord.

The Merry Frolics of Satan.

The Merry Frolics of Satan

Og i The Merry Frolics of Satan (1906), som blant annet tar utgangspunkt i legenden om Faust, møter du Méliès i rollen som selveste Satan.

Om musikerne

Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad har lang fartstid med å fremføre levende musikk og lyd til Cinematekets stumfilmvisninger. Årlig spiller de stumfilmkonserter for alle byens åttendeklassinger gjennom Den kulturelle skolesekken, og de har også utviklet og fremført flere musikalske verk til Oslo stumfilmfestival. På denne forestillingen får de følge av multiinstrumentalisten Anders Hofstad Sørås.

To musikere lager levende musikk og lydeffekter til en stumfilm på lerret.

Om musikken

Musikken og lydbildet til Lyden av Méliès ble opprinnelig utviklet under et prosjekt Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad gjorde sammen med Cinemateket i 2020, der de utforsket Méliès’ filmatiske univers.

Teknisk informasjon om filmen Lyden av Méliès
Attributt Verdi
Spilletid 1t 4m (64 minutter)
Produsert Frankrike 1902
Regi Georges Méliès
Medvirkende

Georges Méliès, Victor André, Bleuette Bernon, Fernande Albany m.fl.

Tale Stum
Aldersgrense 6 år
Visningsformat Digital
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Torsdag 01.12.2022 19:00 Teknisk museum  

    Stumfilmkonsert i Flyhallen. Billetten til forestillingen gir også fri inngang til Teknisk museums utstillinger denne dagen (kl. 09.00-21.00).

Samarbeids­partnere

Teknisk museum