Scener fra helvete.

L'inferno

La alt håp fare! Vi tar deg med på en reise gjennom helvetes ni sirkler.

Åpningsfilmen på Oslo stumfilmfestival er basert på Helvete, første del av Dante Alighieris Den guddommelige komedie fra tidlig 1300-tall. Dante trenger hjelp til å finne tilbake til den rette vei. Vergil kommer ham til unnsetning og følger ham gjennom helvetes ni sirkler, hvor de møter alle verdenshistoriens syndere som har fått de mest grusomme straffer.

L’inferno er en av verdens eldste bevarte langfilmer og Italias første spillefilm. Det tok flere år og et kjempebudsjett å spille den inn, med mengder av spesialeffekter, statister og fantastiske tablåer, mange av dem inspirert av Gustav Dorés berømte 1800-talls-illustrasjoner til Dantes epos. Filmen ble en stor internasjonal suksess og inspirerte filmskapere verden over. Den nydelige restaureringen av filmens tinting og toning, utført av Cineteca di Bologna, gjør dette til en unik opplevelse.

Rolf-Erik Nystrøm har komponert musikken, tilrettelagt for tolv musikere: Poing, vokalisten Juliana Venter og Oslo Sinfonietta. Han leder også ensemblet og spiller saksofon på denne stumfilmkonserten.

Teknisk informasjon om filmen L'inferno
Attributt Verdi
Spilletid 1t 11m (71 minutter)
Produsert Italia 1911
Regi Francesco Bertolini, Adolfo Padovan & Giuseppe de Liguoro
Skuespillere

Salvatore Papa, Arturo Pirovano, Giuseppe de Liguoro, Augusto Milla

Tale Stum
Tekst Italiensk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Samarbeids­partnere

Med støtte fra Norsk kulturråd og Fond for utøvende kunstnere.