Bilder fra Norsk Hydros anlegg.

Krigen og tungtvannet

Den kjente gravedokumentaristen Nicolas Jallot ser nærmere på sabotasjeaksjonene på Rjukan. Filmen vises i forbindelse med 100-årsjubileet til Fransk-Norsk Handelskammer. Visningen er et samarbeid med Fransk-Norsk Handelskammer og Institut français.

Selve historien om sabotasjeaksjonene på Rjukan burde være kjent stoff nå, etter flere spillefilmer, bøker, en tv-serie og dokumentarer. Nå kommer den kjente gravedokumentaristen Nicolas Jallot med sin versjon, hvor fokus er på de franske forskerne, som sammen med de tyske ved krigens begynnelse var kommet lengst i forskningen på atomspaltning og som så konturene av de enorme kreftene som her kunne frigjøres.

Vi blir med på dramaet når de smuglet ut 200 liter tungtvann fra Rjukan kun uker før invasjonen av Norge, får se hvor nær tyskerne egentlig var på å skape atombomben og får innblikk i kampen om å sikre seg råmaterialet og forskerne fra Tyskland i krigens siste fase – Kampen om tungtvannet i et større perspektiv.

Regissør Nicolas Jallot vil være til stede, og visningen etterfølges av en samtale med Jallot, historiker Roger Nougaret (BNP Paribas) og Gunhild Lurås fra Norsk Industriarbeidermuseum.

Anriking av Uran i Tyskland under krigen.

Teknisk informasjon om filmen Krigen og tungtvannet
Attributt Verdi
Spilletid 0t 55m (55 minutter)
Originaltittel Le IIIe Reich n'aura pas la bombe
Produsert Frankrike 2018
Regi Nicolas Jallot
Skuespillere

Frédéric Joliot-Curie (Atomfysiker, vinner av Nobelprisen i kjemi), Irène Joliot-Curie (Atomfysiker, vinner av Nobelprisen i kjemi), Rainer Karlsch (Author of Hitler's Bomb), Hélène Joliot-Curie-Langevin (CNRS), Denis Guthleben (CNRS), Alexis Nuttin (Univ. Grenoble-Alpes), Irène Frachon (Médecin, Brest), Gunhild Lurås (Norsk Industriarbeidermuseum), Egidius Fechter (Atomkeller-Museum Haigerloch), Corine Defrance (Sorbonne Université)

Tale Fransk, engelsk og norsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 6 år

Samarbeids­partnere

Se mer av