Døden kjører hest og kjerre.

Körkarlen

Victor Sjöströms mesterlige film om David Holm og forbannelsen som rammer ham.

I likhet med de aller fleste Sjöström-filmer har også Körkarlen holdt seg bemerkelsesverdig godt. Den er basert på en roman av Selma Lagerlöf, og er etter snart hundre år fremdeles en uhyggelig spøkelseshistorie om forbrytelse og straff. I skrekkfilmkretser har filmen status på nivå med Dr. Caligaris kabinett og Nosferatu. Samtidig er dette også en rørende kjærlighetshistorie og et sterkt drama. Det er en gripende film som regnes som kanskje det viktigste verket i den svenske film-gullalderen og produksjonen som ble Victor Sjöströms internasjonale gjennombrudd og førte ham til Hollywood.

Dødskjerren

Alkoholikeren David Holm har drevet både familie og svirebrødre inn i nød og elendighet. Rett før klokken slår midnatt nyttårsaften, blir han skadet i et fylleslagsmål. Da får han besøk av selve Dødskjerren, som gir ham beskjed om at han må ta over den grufulle jobben som kjørekar og sjelesanker. Ved siden av gjennomført bruk av tilbakeblikk, benyttet Sjöström og hans fotograf Julius Jaenzon seg av virkningsfulle dobbelt-eksponeringer for å få frem de ulykkelige sjelers vandring blant de levende.

Som kunstner var Victor Sjöström altoverskyggende. Han hadde laget den filmen som hadde betydd mest av alle. Jeg så den første gang da jeg var femten. Nå ser jeg den minst én gang hver sommer, enten alene eller sammen med yngre mennesker. Jeg ser tydelig hvordan Körkarlen langt inn i de enkelte detaljer har påvirket min egen yrkesutøvelse. Ingmar Bergman
Teknisk informasjon om filmen Körkarlen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Produsert Sverige 1921
Regi Victor Sjöström
Skuespillere

Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm

Tale Stum
Tekst Svensk og engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Se mer av