Tegnefilmbilde av en skrekkslagen kanin som står oppå geviret til en sint svømmende elg.

Katter, kaniner og klovner

Har du hørt om kaninen Oswald, katten Felix og klovnen Koko? I dette kortfilmprogrammet får du se et utvalg tegnefilmer fra stumfilmtiden og bli kjent med noen av animasjonsfigurene.

I stumfilmtiden eksperimenterte flere filmskapere med å lage animasjon. De tegnet kreative tegnefilmsnutter, og mange fant opp sine helt unike filmfigurer. Etter hvert dukket det også opp profesjonelle animasjonsstudioer. I dette kortfilmprogrammet får du se noen eksempler på tegnefilmer fra stumfilmtiden. I filmene er det brukt teknikker som klassisk tegning, silhuett-animasjon og rotoskopering. Du blir også kjent med noen berømte figurer.

The Tantalizing Fly (Max Fleischer, USA 1919)

Max Fleischer er kjent for figurer som Betty Boop, Skipper’n, Supermann – og klovnen Koko. De første filmene med den berømte klovnen laget han mens han jobbet i animasjonsstudioet Bray Studios. I The Tantalizing Fly møter vi en tegnefilmskaper som tegner en klovn i animasjonsstudioet sitt. Snart dukkert det opp en irriterende flue. Kanskje klovnen kan hjelpe til med å bli kvitt fluen?

Askepott (Lotte Reiniger, Tyskland 1922)

Eventyret om Askepott som vinner prinsens hjerte er kjent i mange land. Men har du sett versjonen laget med animerte silhuetter? Lotte Reiniger var en pionér innen silhuettfilm. Allerede som barn likte hun å lage skyggeteater med kinesiske papirfigurer. Lotte tok med seg silhuettkunsten og skyggespill-tradisjonen til filmen. I løpet av karrieren laget hun over 60 silhuettfilmer med stop motion-teknikk.

Alice’s Balloon Race (Walt Disney, USA 1926)

I 1922 skapte Walt Disney selskapet Laugh-O-gram Studio sammen med vennen Ub Iwerks. De laget blant annet tegnefilmer basert på eventyr og fabler. Filmserien Alice in Cartoonland er inspirert av Alice i eventyrland. Filmene blander realfilm og animasjon, og tegnefilmfigurer står side om side med ekte mennesker. I Alice’s Balloon Race deltar Alice og katten Julius i en flykonkurranse. Se opp for akrobatikk, tordenvær og kattestreker!

Tall Timber (Walt Disney, USA 1928)

Før Walt Disney fant opp Mikke Mus, laget han ni tegnefilmer med kaninen Oswald. Oswald ligner veldig på Mikke, med kaninhale og lange ører. I Tall Timber reiser Oswald på kanotur. Han prøver seg på andejakt, møter nysgjerrige bjørner og har et uhell med en kampestein. Filmen har en gummiaktig strek og leker med både former og figurer.

Felix the Cat Hits the Deck (Otto Messmer, USA 1927)

Katten Felix ble skapt som en svart tegnefilmkatt i Pat Sullivans animasjonsstudio. Felix var populær helt fram til lydfilmen fikk sitt gjennombrudd. Han var med i tegnefilmer og tegneserier. Han dukket også opp som leketøy og motiv på keramikk og postkort. I filmen Felix the Cat Hits the Deck trikser Felix med en kortstokk. Når han havner inni kortstokken oppstår de sprøeste forviklinger.

Gratisforestilling for barnehager

Fredag 23. august kl. 10.30 inviterer vi til gratis forestilling for barnehager. Vi forteller litt om figurene i filmene, og pianist Håvard Gressum Antonsen spiller musikken. Reserver billetter på e-post til sita.jacobsen@nfi.no (oppgi barnehagens navn, antall barn og antall voksne). NB! Det er begrenset antall plasser.

Teknisk informasjon om filmen Katter, kaniner og klovner
Attributt Verdi
Spilletid 1t 0m (60 minutter)
Originaltittel Katter, kaniner og klovner
Produsert USA, Tyskland 1919
Regi Diverse
Tale Stum
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat Digital
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Fredag 23.08.2019 10:30 Tancred  

    Visning for barnehager.

    Reserver billetter på epost: sita.jacobsen@nfi.no

  • Lørdag 24.08.2019 13:00 Lillebil  

    Håvard Gressum Antonsen spiller til filmen.