Tankefull mann og kvinne på et soverom.

Kadosh – de hellige

Siste film i regissør Amos Gitaïs trilogi om kollisjonen mellom tradisjon og modernitet i det urbane Israel.

«Skuespillet er glitrende, og dette er en dvelende, intim film som det er umulig ikke å mene noe om. Den innbyr til en dyp sosial og psykologisk innlevelse, og maner til kamp mot menneskefiendtlige konvensjoner.» Slik ble Kadosh – de hellige presentert da Film fra Sør viste den i 1999. Den er siste film i regissør Amos Gitais trilogi om kollisjonen mellom tradisjon og modernitet i det urbane Israel.

I sentrum av handlingen står søstrene Rivka og Malka. De bor begge i Jerusalems ultraortodokse Mea Sharim-område, hvor livet er styrt til minste detalj av Talmuds eldgamle lover og konvensjoner. Rivka har vært gift i ti år med Meir, som i sin morgenbønn hver dag takker Gud for at han ikke er skapt kvinne. Fordi Rivka ikke har født ham et barn, blir Meir presset av den lokale rabbineren til å gifte seg på nytt. Han bestemmer også at Malka skal gifte seg med hans assistent Haya, men Malka er forelsket i en mann som har valgt å leve utenfor menigheten.

Regissør Amos Gitaï er en av Israels fremste og mest produktive filmskapere, og han har tatt opp ømtålige tema i en rekke dokumentar- og spillefilmer. Selv om Kadosh foregår i et jødisk miljø, har Gitaï ønsket å utfordre bokstavtro og undertrykking i alle de monoteistiske religionene. Kadosh blir ikke mindre hjerteskjærende av at Rivka og Meir elsker hverandre lidenskapelig. Mens Rivka desperat prøver å underkaste seg tradisjonen, velger søsteren Malka opprørets vei.

Amos Gitaï (f. 1950) er en av Israels viktigste og mest produktive filmskapere. Han er født inn i en politisk radikal familie, og er opprinnelig utdannet arkitekt. Gitai har jobbet både med dokumentar og fiksjonsfilm, og har laget en rekke kontroversielle og prisbelønte filmer i og utenfor Israel.

Teknisk informasjon om filmen Kadosh – de hellige
Attributt Verdi
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
Originaltittel Kadosh
Produsert Israel/Frankrike 1999
Regi Amos Gitaï
Skuespillere

Yaël Abecassis, Yoram Hattab, Meital Barda

Tale Hebraisk
Tekst Engelsk
Visningsformat 35mm