Ingeborg Holm med Matti Bye og Lau Nau

«Matti Bye er berømt for sin enestående evne til å akkompagnere klassiske stumfilmer med musikk som er strålende i seg selv, og som alltid fungerer i perfekt symbiose med den aktuelle filmen han spiller til. En stumfilmkonsert med Matti Bye er en filmopplevelse av de sjeldne, jeg var selv bergtatt da jeg opplevde ham på filmfestivalen i Gøteborg for tre år siden»

Jan Langlo Leder, Cinemateket

Ingeborg Holm er en nyansert og nydelig fortalt film, med en gripende, realistisk historie. Victor Sjöströms melodrama regnes med rette som det første mesterverket i den svenske – og europeiske – filmen, og den fantastiske duoen Matti Bye og Lau Nau løfter den til nye filmatiske og musikalske høyder.

Filmen handler om en enke som faller nedover samfunnsstigen når mannen hennes blir syk og dør, og hun blir fratatt barna sine. Hun går fra vettet, og ender på sinnssykehus. Ingeborg Holm var første svenske filmen som skapte stor samfunnsdebatt, og den bidro faktisk til en endring av fattigdomsloven fem år senere.

Victor Sjöström

Sverige var fra begynnelsen en av de store filmnasjonene i Europa. Ingeborg Holm er en av de tidlige svenske filmklassikerne, og den første av flere glimrende filmer signert Victor Sjöström, som seinere ble mer kjent for Terje Vigen (1917) og Körkarlen (1921) i Sverige, og He Who Gets Slapped (1924), The Scarlet Letter (1926) og The Wind (1928) i Hollywood. Ikke minst er Victor Sjöström udødeliggjort gjennom rollen som den aldrende doktoren Isak Borg i Ingmar Bergmans Jordbærstedet. Sjöström var et av Bergmans store forbilder.

Filmen er basert på Nils Kroks skuespill, som Victor Sjöström hadde satt opp på teater. Sjöströms instruksjon ga mer neddempet og mindre teatralt spill, der små gester og blikk bidrar til å frembringe følelser. Filmstilen, som domineres av en tablåestetikk med lange tagninger, totaler og dybdeiscenesettelse, er et alternativ til den fremadstormende amerikanske filmstilen, men hurtig klipperytme og nærbilder.

«The film deserves to be embraced as one of the landmarks of the silent era, for it is surely one that will break your heart.» James Travers
«Ett mästerverk.» Fredrik Fyhr

Matti Bye

Matti Bye i Wien i januar. Foto: Austrian Film Museum © Mercan Sümbültepe

Matti Bye (f. 1966) er en anerkjent filmkomponist i Sverige, og en av de ledende stumfilmmusikerne i Europa. Matti Bye er en musiker for de store anledningene, og han opptrer jevnlig på de viktige stumfilmfestivalene i utlandet. Matti Bye er berømt for sin enestående evne til å akkompagnere klassiske stumfilmer med musikk som er strålende i seg selv, og som alltid fungerer i perfekt symbiose med den aktuelle filmen han spiller til. En stumfilmkonsert med Matti Bye er en filmopplevelse av de sjeldne.

Matti Bye startet som stumfilmpianist på Cinemateket i Stockholm, og har siden bygd en karriere som filmkomponist og plateartist med en rekke utgivelser bak seg. Som komponist har han stått for musikken til filmer som Maria Larssons evige øyeblikk, Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, Den allvarsamma leken og en rekke andre. I stumfilmsammenheng er han mest kjent for musikken han har komponert og fremført til klassiske svenske stumfilmklassikere som Körkarlen, Gösta Berlings saga og Häxan.

Lau Nau

Lau Nau. Foto: Austrian Film Museum © Mercan Sümbültepe

Lau Nau (f. 1980) er artistnavnet til den finske musikeren og komponisten Laura Naukkarinen, som har en rekke plateutgivelser bak seg både solo og i ulike konstellasjoner med andre artister. I tillegg komponerer hun musikk for film, teater og lydinstallasjoner, hvor hun gjør bruk av både akustiske og elektroniske instrumenter, og selvsagt sin vakre og helt særegne stemme. Platene hennes har fått glimrende anmeldelser i The Wire, Pitchfork og en rekke andre steder. Hennes femte album, Poseidon, kom i november 2017.

Arrangementet er støttet av FINNO – Finsk-norsk kulturinstitutt.

Teknisk informasjon om filmen Ingeborg Holm med Matti Bye og Lau Nau
Attributt Verdi
Spilletid 1t 13m (73 minutter)
Produsert Sverige 1913
Regi Victor Sjöström
Skuespillere

Hilda Borgström, Georg Grönsroos, William Larsson, Aron Lindgren

Tale Stum
Tekst Svensk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Lørdag 13.10.2018 18:00 Tancred  

    Stumfilmmusikerne Matti Bye og Lau Nau spiller live til filmen.

Samarbeids­partnere