​En afro-amerikansk mann med solbriller og andre folk.

I Am Not Your Negro

Et kraftfullt og brennende aktuelt essay om afroamerikaneres borgerrettskamp.

George Floyds tragiske dødsfall har utløst et enormt sinne i USA, og ført til opptøyer, demonstrasjoner og krav om endringer. Hendelsen er nok et bevis på hvordan USAs afroamerikanske innbyggere systematisk utsettes for diskriminering og rasisme, noe som er tema i Raoul Pecks filmportrett av James Baldwin og hans borgerrettskamp.

Forfatteren Baldwin vokste opp i Harlem, men flyttet til Frankrike da han var i 20-årene. Blant hans mest kjente bøker er Notes of a Native Son, If Beale Street Could Talk, Giovanni’s Room, Go Tell It on the Mountain og The Fire Next Time. Han påbegynte arbeidet med Remember This House i juni 1979, en bok som skulle bli en revolusjonær og dypt personlig tekst, med utgangspunkt i erindringer om vennene og borgerrettighetsforkjemperne Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King. Da Baldwin døde i 1987, hadde han imidlertid kun skrevet 30 sider.

Peck omarbeidet den upubliserte teksten til et filmessay, spekket med arkivfotografier, film- og nyhetsklipp. Baldwins ufullstendige manus inneholder sylskarpe betraktninger rundt de smertefulle opplevelsene knyttet til å være en svart amerikaner, og bidrar til å omskrive den amerikanske historien.

Pecks film trekker linjer fra boikottene og kampen mot rasesegregering på 1950- og 60-tallet, til de problematiske fremstillingene av svarte amerikanere i mainstream-kulturen, og demonstrasjonene mot politivold, som finner sted den dag i dag, med utgangspunkt i Baldwins personlige erfaringer og hans komplekse forhold til Black Power-bevegelsen.

Masterfully addressing the American racial divide, past and present… a galvanizing, ominous film, thrumming with a sense of history repeating itself. Joshua Rothkopf, Time Out NY
Teknisk informasjon om filmen I Am Not Your Negro
Attributt Verdi
Spilletid 1t 33m (93 minutter)
Produsert Sveits/Frankrike/Belgia/USA 2016
Regi Raoul Peck
Skuespillere

Samuel L. Jackson, James Baldwin, Martin Luther King, Malcolm X, Robert F. Kennedy, Harry Belafonte

Tale Engelsk og fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.78:1
1.78:1

Forestillinger

  • Mandag 08.06.2020 18:00 Tancred  
  • Mandag 08.06.2020 20:30 Tancred  
  • Lørdag 13.06.2020 18:00 Tancred  

Se mer av