Gutt som sover ute.

Historien om en gut

Hvordan lager man ny musikk til en over 100 år gammel film? Eirik Frisvold Hanssen fra Nasjonalbiblioteket og komponist og stumfilmmusiker Kjetil Schjander Luhr forteller om arbeidet med ny blu-ray-utgivelse før filmen.

I Stumme filmspor: Norsk spillefilm før 1920 samler Nasjonalbiblioteket det som er bevart av 1910-årenes norske spillefilmproduksjon på én blu-ray, både i form av levende bilder og stillbilder fra filmer som er gått tapt. Barndomsskildringen Historien om en gut fra 1919 er den eneste filmen som er delvis bevart i regi av Peter Lykke-Seest, mannen som dominerte norsk spillefilmproduksjon i andre halvdel av tiåret. Før visningen av filmen forteller Eirik Frisvold Hanssen fra Nasjonalbiblioteket og Kjetil Schjander Luhr, som har laget musikken, om arbeidet med utgivelsen.

En stumfilmpioner

Peter Lykke-Seest (1868-1948) var egentlig den første som gjennomførte en kontinuerlig produksjon av norsk fiksjonsfilm. I samtiden var han en populær forfatter av underholdningslitteratur, og han hadde levert filmmanuskripter for dansk og svensk film.

I 1916 startet Lykke-Seest noe så ambisiøst som et eget filmselskap: Christiania Film Co A/S. Hele ni filmer klarte han å få ut av sin realiserte filmdrøm, og det over en kort raptusperiode på tre år, fra 1916 til 1919. Etter dette forsvant Lykke-Seest fra filmarenaen, og i over 50 år var det bare skriftlige og noen få gjenlevende muntlige kilder som kunne gi vitnesbyrd om denne mannens filmarbeid. Alle filmene var gått tapt.

Men så skjedde det, tidlig på 80-tallet, at en nesten fullverdig kopi av den siste og kanskje beste Lykke-Seest-filmen, Historien om en gut, fra 1919, dukket opp i et filmarkiv i Praha – og ble hentet hjem igjen til Norge – og restaurert. Siden den gangen har den vært vist ved forskjellige anledninger. Det mangler riktignok et avsnitt litt over midtveis i intrigen. Men dette handler om en skolegutt som rømmer hjemmefra fordi han er uskyldig mistenkt for tyveri, og der filmen gjør et lite hopp i handlingen, er ikke annet skjedd enn at gutten fortsatt er på rømmen.

Lykke-Seest brukte sin egen sønn, Esben Lykke-Seest, til tittelrollen i denne filmen. Lille Esben hadde allerede to år tidligere gjort furore i en annen av sin fars filmer, De forældreløse, og dette førte til at det for første gang i norsk films historie ble blest rundt en filmskuespiller, enda til en barnestjerne. For Esben ble filmkarrieren likevel en kortvarig barnelek. Han avslo et sensasjonelt tilbud fra Hollywood og ble senere forretningsmann. Faren gikk tilbake til sin skribentgjerning.

Historien om en gut ble vist med stor suksess i Sverige, Finland og i Øst-Europa. I Sverige skrev Svenska Dagbladet: «Filmen er usedvanlig morsom, og helten, den 13-14-årige Esben Lykke-Seest hører til de mest sympatiske filmhelter man kan se – en ekte norsk gutt, kjekk og smidig og med et overordentlig vinnende ansikt.»

Teknisk informasjon om filmen Historien om en gut
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Produsert Norge 1919
Regi Peter Lykke-Seest
Medvirkende

Esben Lykke-Seest, Ingi Hedemark, Emil Schibbye

Tale Stum
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat Digital
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1