Grbavica

FOKUS viser i samarbeid med Nobels Fredssenter filmen Grbavica på Cinemateket onsdag 22. mai.

Grbavica handler om hvordan voldtekt som våpen ble brukt under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

Den forteller den gripende historien om alenemoren Esma og tenåringsdatteren hennes Sara, som tror hun er datter av en krigshelt som døde ved fronten. Sannheten viser seg å være en helt annen. Esma er en av de mange kvinner som ble offer for systematisk voldtekt under krigen.

Filmen bygger på en sann historie og vant i 2006 Gullbjørnen i Berlin, og fikk terningkast 6 i VG da den ble vist her i Norge. Regissør er bosniske Jasmila Zbanic og skuespillere er Mirjana Karanovic, Luna Miljovic og Leon Lucev.

FOKUS har invitert mor og datter som filmen er basert på til Oslo i forbindelse med visningen. Datteren Ajna Jusić er i dag 25 år og har startet sin egen organisasjon, Zaboravljena djeca rata («Krigens glemte barn»), som jobber med og for barn av voldtektsofre. Rett etter filmvisningen blir det samtale med dem. Samtalen modereres av Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål er et medlemsbasert kompetanse- og ressurser i internasjonale kvinnespørsmål. Gjennom pådriverarbeid og utviklingssamarbeid skal organisasjonen styrke det internasjonale engasjementet og innsatsen for kvinners menneskerettigheter og samfunnsdeltakelse

Visningen er gratis, men du må ha billett. Du kan enten booke billett på denne nettsiden eller ta ut billett i luka på Cinemateket.

Teknisk informasjon om filmen Grbavica
Attributt Verdi
Spilletid 1t 47m (107 minutter)
Originaltittel Grbavica
Produsert 2006
Regi Jasmila Zbanic
Skuespillere

Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev.

Tale Bosnisk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat 35mm

Se mer av