Ungdom sitter i en bil.

Godt nyttår, Chile

Dominga Sotomayor Castillos drømmeaktige drama satt til Chiles nære fortid.

Det er et gruppeportrett vi får se i Godt nyttår, Chile. Filmen følger et nettverk av ressurssterke familier fra byen som har flyttet ut på landsbygda ved foten av Andesfjellene. Her skal de leve annerledes, men det ligger også større forandringer i lufta. Handlingen er lagt til 1990, da Chile etter 17 år under Pinochets militærdiktatur skal bli et demokrati igjen.

Slik sett blir skildringen av de unge idealistene kanskje også et slags miniatyrbilde av Chile. I tillegg er filmen en oppvekstskildring. For mens de voksne er opptatt med praktiske problemer, som å skaffe strøm, legge rør og håndtere stadige og hissige skogbranner, har barna en gigantisk lekeplass av skoger og elveløp å boltre seg på. Blant dem er 16 år gamle Sofia, som har kommet hit med faren sin, men som føler større slektskap til sin fraværende musiker-mor. Hun har en beundrer i den sjenerte Lucas, men i den litt eldre gutten Ignacio, som suser rundt på motorsykkel, ser hun en mulig utvei til voksenlivet. Men hva slags person vil Sofia egentlig være, og hvem kan hun bli?

Gjennom de unges søken, de voksnes motsetninger og den provisoriske landsbyens kaos klarer regissør Dominga Sotomayor å fange forandring, i all dens sårbarhet og usikkerhet. Bildene er vakre, ofte drapert i støv og motlys, og mangfoldet i det lille samfunnet er reflektert i et variert lydspor med poplåter, klassisk og folkemusikk.

Dominga Sotomayor Castillo (f. 1986) er en regissør, manusforfatter og produsent fra Santiago, Chile. Hun startet sitt eget produksjonsselskap Cinestación etter endt filmutdanning, og har arbeidet både med kortfilm og spillefilm. Sotomayor slo igjennom med From Thursday Till Sunday i 2012 og ble første kvinne til å vinne hovedprisen på Locarno-festivalen i Sveits i fjor med Godt nyttår, Chile.

Teknisk informasjon om filmen Godt nyttår, Chile
Attributt Verdi
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
Originaltittel Tarde Para Morir Joven
Produsert Chile/Brazil/Argentina/Nederland/Qatar 2018
Regi Dominga Sotomayor Castillo
Skuespillere

Demian Hernández, Antar Machado, Magdalena Tótoro

Tale Spansk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Mandag 11.11.2019 18:00 Tancred  

    Artist Talk med regissør Dominga Sotomayor Castillo.