Person som viser frem musklene sine.

Gendernauts + Genderation

Dokumentarklassiker om flytende kjønnsidentitet og transkjønnethet, og oppfølgerfilmen.

Monika Treut var en av de første som på film utforsket tematikken rundt flytende kjønnsidentitet og transkjønnethet, i San Francisco mot slutten av forrige millennium. Hun beskriver Gendernauts som «en film om kyborger, mennesker som endrer sine kropper og sinn ved hjelp av teknologi og kjemi, med hovedvekt på biologiske kvinner som tar det mannlige hormonet testosteron».

Her møter vi for første gang datidens ledende kjønnsmiksere, blant andre forfatteren Max Wolf Valerio, kunstnerene Jordy Jones og Texas Tomboy, og Stafford, som sammen med Jones organiserer «Club Confidential», verdens største gender bender-arrangement. Vi møter også Hida, som er intersex og lever lykkelig mellom to kjønn, samt sexgudinnen Annie Sprinkle, som er cis-kvinne, men forkjemper for transpersoner.

Personer med solbriller og skaut.

Genderation
Tyskland 2021
Regi Monika Treut
Med: Annie Sprinkle, Beth Stephens, Stafford, Sandy Stone, Susan Stryker
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 28min. A: 15 år

Over tyve år etter verdenspremieren på Gendernauts returnerer Treut til San Francisco og menneskene vi møtte i filmen. Hva har endret seg? Hvordan har livene deres utviklet seg? Annie Sprinkle sa engang at «San Francisco var Amerikas klitoris», men i dag regjeres byen av teknologi-industrien og gentrifiseringen har visket ut spor av datidens genderqueer’e miljø. Så har du det politiske klimaet under Trump, hvor transpersoners rettigheter allerede har eller står i fare for å forsvinne.

Gjennom tilbakeblikk og nye intervjuer får vi se hvordan gendernaut’enes identiteter har utviklet seg og høre om karriere og familieliv. Aktivismen har endret seg, men kampen fortsetter, med nye perspektiver og forventninger for fremtiden.

Teknisk informasjon om filmen Gendernauts + Genderation
Attributt Verdi
Spilletid 2t 54m (174 minutter)
Produsert Tyskland/USA 1999
Regi Monika Treut
Medvirkende

Sandy Stone, Texas Tomboy, Susan Stryker, Max W. Valerio, Jordy Jones, Stafford, Tornado, Hida Viloria, Annie Sprinkle

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Se mer av