Trist og skitten gutt.

Gå og se

Dødens sirkus.

Gå og se er en krass og realistisk skildring av krigen mellom Sovjet og Tyskland. I filmens innledning befinner vi oss i landsbyen Prekhodi i Hvite-Russland hvor SS iscenesetter nedbrenningen av landsbyen som et stykke markedsunderholdning med groteske detaljer. Den overordnedes lille ape bringes i sikkerhet under en hjelm mens barna skriker inne i det brennende forsamlingshuset. Elskerinnen til kommandanten sitter i bilen og spiser kreps mens en russisk kvinne blir voldtatt like ved. Soldatene er besatt av mordlyst. Dette er dødens sirkus.

Gå og se er hard kost for publikum. Regissøren Elem Klimov sier selv at virkeligheten var enda verre. Filmen bygger på selvbiografisk materiale fra forfatteren Adomovic i boken Jeg er fra en brennende landsby, og også regissøren husker fra sin barndom skrekkscener som brennende byer, sult og lik i gatene.

Hovedtemaet i Gå og se er barns virkelighet i krigen. Den 13 år gamle Flori ønsker å delta i de voksnes verden. På slagmarken graver han frem et gevær som gjør det mulig for ham å tilslutte seg partisanene. Vi følger den unge guttens vei gjennom krigens grusomheter, men midt i alle redslene er Gå og se også en tankevekkende og poetisk film om menneskets evne til å overleve og til å starte på nytt.

Diskusjon før filmen:

Før filmen blir det en diskusjon om andre verdenskrig og dens innvirkning på moderniteten i Belarus (ca 30 min). Samtale med Andrej Kotljarchuk, dosent i historie ved Södertörns högskola i Stockholm og forsker om historiebruk av andre verdenskrig i Belarus.

Teknisk informasjon om filmen Gå og se
Attributt Verdi
Spilletid 2t 22m (142 minutter)
Originaltittel Idi i smotri
Produsert Sovjetunionen 1985
Regi Elem Klimov
Medvirkende

Alexei Kravchenko, Olga Mironova, Vladas Bagdonas

Tale Russisk
Tekst Engelsk, belarussisk og tysk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.37:1
1.37:1