For harde livet

Filmen som startet den store dokumentarfilmbølgen i Norge fyller 30 år.

For harde livet var en oppsiktsvekkende film da den kom i 1989 – både på grunn av innholdet, og fordi det var den første kinodokumentaren på lange tider som nådde et stort publikum og som vakte stor oppmerksomhet.

I denne særdeles severdige og engasjerende filmen følger regissør Sigve Endresen en gruppe rusavhengige tenåringer over en periode på seksten måneder, i 1987 og 1988, i forbindelse med at de reiser til Tyrili-kollektivet for å få behandling. Endresen har kommet tett innpå ungdommene, og det gir filmen både autentisitet og nerve. Vi følger flere av dem i Oslo og på Tyrili, i det de snakker om hverdagen sin og forholder seg til livets små og store utfordringer. Filmens klare styrke er at den ikke på noe punkt moraliserer.

For harde livet fikk Amanda som beste film og beste dokumentarfilm i 1989, mens Hans Otto Nicolayssen fikk Amanda for beste klipp.

6. april er det 30 år siden For harde livet hadde premiere. Vi markerer jubileet med en spesialvisning, der regissør Sigve Endresen med flere vil snakke om filmen og omstendighetene rundt.

Den beste norske kinofilmen på mange år? Z filmtidsskrift
For harde livet er et syrebad av en film. Usminket, direkte, levende og intens. En rekke fordommer omkring rusmisbruk blir angrepet, samtidig som filmskaperne og de som skildres stiller spørsmålstegn ved vedtatte holdninger innen behandling og omsorg. Alt i alt et gripende eksempel på hvordan filmmediet og virkelighetsbildene fremdeles har kraft til å sprenge vedtatte fordommer i stumper og stykker. Dette er dokumentarfilm på sitt beste; gripende og urovekkende, både et speil som fanger inn virkeligheten, og en hammer som maner oss til ettertanke og handling. Gunnar Iversen, filmprofessor
Teknisk informasjon om filmen For harde livet
Attributt Verdi
Spilletid 1t 41m (101 minutter)
Produsert Norge 1989
Regi Sigve Endresen
Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Onsdag 03.04.2019 18:00 Tancred  

    Regissør Sigve Endresen og andre medvirkende vil være til stede ved visningen. Samtale etter filmen.

Se mer av