Foolish Wives

Spennende og engasjerende drama signert mannen alle elsket å hate; Erich von Stroheim.

I Monte Carlo har tre bedragere slått seg ned. Det er to såkalte russiske prinsesser og deres fetter, som presenterer seg som Grev Karamzin, offiser hos tsaren. De lever et luksusliv i en villa ved stranden og benytter denne, tvilsomme penger og sine falske titler til å bedra alle de kommer i kontakt med.

Foolish Wives var von Stroheims tredje film og et godt bevis på hans fortreffelige og elegante fortellerkunst. Den forsterket det inntrykket de to første filmene hadde gitt, av en mann med et usedvanlig sterkt grep om design, skuespill og intriger i kontinentale settinger. I Foolish Wives bør man også legge merke til den utsøkte bruken av lys og skygge, alle de små detaljene som speiler karakteregenskaper og Stroheim selv – der han elegant portretterer en av filmhistoriens mest sjarmerende og minst sympatiske figurer.

Dessverre klippet Universal filmen ned med flere timer, til noe Stroheim selv refererte til som et skjelett, men om dette bare er restene – må originalen på over seks timer ha vært et av tidenes største mesterverk. Stroheim har aldri vært redd for å støte den amerikanske moralismen, men her tøyer han strikken en god del lenger enn hva samtiden tålte. Naturligvis ble da også filmen møtt med ramaskrik, von Stroheim ble beskyldt for å krenke nasjonen, men allikevel gikk filmen et år på Broadway, tjente inn sine formidable kostnader og var med på å etablere Universal som en av Hollywoods store spillere.

Teknisk informasjon om filmen Foolish Wives
Attributt Verdi
Spilletid 1t 47m (107 minutter)
Produsert USA 1922
Regi Erich von Stroheim
Skuespillere

Erich von Stroheim, Mae Busch, Maude George, Dale Fuller, Miss DuPont

Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Søndag 14.10.2018 20:00 Tancred  

    Stumfilmmusiker Kjetil Schjander Luhr spiller live til filmen.