Kvinne reflektert i speil.

Filmanmelderens ABC

Vi ønsker videregående skole velkommen til et inspirerende foredrag med filmanmelder Einar Aarvig. Elevene får en tankevekkende og underholdende gjennomgang av hvordan en filmkritiker tenker, føler og arbeider. Etterpå viser vi filmen Black Swan.

Filmanmelderen i arbeid

Hvordan kjenner du igjen klisjeer og konvensjoner i film? Hva er forskjellene mellom de ulike terningkastene? Og hvordan kan du gå fram for å vurdere innholdet i en film?

Foredraget varer ca. 90 minutter og ledsages av stillbilder fra populære filmer. Målet er å gi elevene et mer formulert og bevisst forhold til kommersiell og kunstnerisk kinofilm og til kritikkens vesen. Elevene må gjerne stille spørsmål underveis og etterpå.

En ballerina danser i svart ballettdrakt.

Black Swan - et moderne mesterverk

Nina er en ballerina ved New York ballettkompani. Livet hennes dreier seg kun om dans. Hun bor sammen med sin mor, en tidligere ballerina, som utøver en kvelende kontroll over sin datter. Når regissør Thomas Leroy bestemmer seg for å bytte ut prima ballerina Beth MacIntyre fra åpningsproduksjonen for den nye sesongen er Nina hans førstevalg. Men Nina har en konkurrent: En ny danser, Lily, som imponerer Leroy. Svanesjøen krever en danser som både kan spille den hvite svanen, uskyldig og elegant, og den sorte svanen som representerer list og sensualitet. Nina passer perfekt som den hvite svanen, mens Lily er rene personifiseringen av den sorte svanen.

De to danserne utvikler et merkelig vennskap gjennom rivaliseringen, og Nina blir mer og mer kjent med den mørke siden ved seg selv. Black Swan sikret Natalie Portman Oscar-statuetten for Beste kvinnelige hovedrolle.

Om Einar Aarvig

Einar har jobbet med film siden 1997 og har vært innom Norsk filminstitutt, Produsentforeningen, Gullruten og Kortfilmfestivalen. Han har skrevet om film for Dagbladet, Mann, Cinema, Morgenbladet, FHM, Aftenposten og Det Nye. Einar har jobbet som anmelder på God Morgen Norge og andre tv-programmer på TV2 fra 2000, og som redaksjonssjef - og i perioder redaktør - i Filmmagasinet siden 2005. I dag er han frilanser og anmelder film for Vårt land og P6 Rock. Einar skriver om film for bransjebladene Rushprint og Z, og er en del av panelet i podkasten Serieprat - om aktuelle tv-serier.

Teknisk informasjon om filmen Filmanmelderens ABC
Attributt Verdi
Spilletid 3t 20m (200 minutter)
Produsert USA 2010
Regi Darren Aronofsky
Skuespillere

Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 2.35:1
2.35:1

Se mer av