Personer i zeppeliner diskuterer.

Filibus

Få med deg denne nyrestaurerte utgaven av den feministiske spenningsfilmen Filibus!

Kommende forestillinger

  • Fredag 10.09.2021 18:00 Kjøp

    Innledning ved Annie Fee. Musikkakkompagnement ved Kjetil Schjander Luhr med flere.

Se alle forestillinger

Inspirert av Louis Feuillades suksess med Fantômas og Les vampires, produserte det italienske produksjonsselskapet Corona (!) Filibus i 1915, og i annonsene de rykket inn i det italienske filmmagasinet La Vita Cinematografica påsto de at ingen andre kriminalfilmer var som denne. Og det hadde de rett i, både den gang og i dag, 106 år senere. For hvor mange filmer kjenner du til der du møter en kvinnelig mesterskurk som flyr rundt i en zeppeliner, klekker ut de frekkeste planer, opptrer både som mann og kvinne, og fryktløst og barnlig frydefylt lurer hvem det måtte være, øvrighetspersoner inkludert?

Når filmen starter møter vi baronesse Troixmond, som leser i avisen at det utloves en dusør til den som har tips som kan lede frem til den kriminelle mesterhjernen Filibus. Troixmond drar rett til den ansvarlige og forteller at hun er en ivrig amatørdetektiv og at hun har kommet frem til at detektiven Kutt-Hendy er personen man leter etter. Denne teorien avstedkommer lett humring, men de skulle bare visst at dette latterlige kvinnemennesket de har rett foran nesetippen sin er Filibus i egen høye og utkledde person! Ved å love at hun skal bevise teorien sin, setter hun sin geniale og djevelske plan ut i livet, og som vi snart får se, er det ingenting vår (anti-)heltinne ikke mestrer!

Vi viser filmen i en flott nyrestaurert utgave, utført av Eye Filmmuseum.

Innledning før filmen

Postdoktor Annie Fee fra UiO innleder visningen. Hun er filmhistoriker og spesialist på stumfilm og tidlig filmkultur. For tiden er hun postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) ved Universtitetet i Oslo, hvor hun forsker og underviser i film og media.

​The 1915 Italian feminist, steampunk, jewel thief, cross-dressing, aviatrix thriller of the year! Milestone Films
[scriptwriter] Bertinetti argued that seemingly ‘frivolous’ movies were a form of ‘light hypnosis’ useful in stimulating passive spectators to action — and thus raising the possibility that Filibus was intended to inspire a nation of independent women if not crossdressing burglars. J. Hoberman, The New York Times
In an era when cross-dressing and transgenderism are becoming more common, the gender fluidity that lies at the heart of Filibus demonstrates that, more than 100 years ago, women were taking advantage of conventional gender roles (even in crime capers). The Huffington Post
Teknisk informasjon om filmen Filibus
Attributt Verdi
Spilletid 1t 19m (79 minutter)
Produsert Italia 1915
Regi Mario Roncoroni
Skuespillere

Valeria Creti, Giovanni Spano, Cristina Ruspoli

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Fredag 10.09.2021 18:00 Tancred Kjøp

    Innledning ved Annie Fee. Musikkakkompagnement ved Kjetil Schjander Luhr med flere.