Et overgrep.

Fear and Desire

Kubricks debutfilm.

Kubricks første spillefilm ble spilt inn på et lavt budsjett og med kun 15 personer involvert, hvorav fem var skuespillere og han selv hadde ansvar for både regi, foto, lyd og klipp. Flere anerkjente kritikere i samtiden tok godt mot filmen, og spådde at dette kunne bli begynnelsen på en stor filmkarrière. Men i ettertid prøvde Kubrick å hindre at filmen ble vist, visstnok fordi han ikke likte den, og han skal derfor også ha kjøpt opp 35mm-kopier for å ødelegge dem.

At filmen var vanskelig tilgjengelig førte imidlertid bare til økt interesse og filmen ble endelig restaurert og digitalisert for på 2000-tallet. Konklusjonen i dag er vel at selv om dette på ingen måte er noe mesterverk, er det ikke vanskelig å merke mesterens klo allerede i første forsøk.

Filmen skildrer fire soldater som krasjlander i et ubestemmelig land i en ubestemmelig krig. De tar en ung lokal fiendejente som gissel, i en film som akkurat som Kubricks senere krigsfilmer handler om hvordan krig setter i gang en irrasjonell kjede av begivenheter. Et must for alle beundrere av Stanley Kubrick, og alle som ønsker å oppleve starten på et stort filmforfatterskap.

Teknisk informasjon om filmen Fear and Desire
Attributt Verdi
Spilletid 1t 2m (62 minutter)
Produsert USA 1953
Regi Stanley Kubrick
Medvirkende

Frank Silvera, Kenneth Harp, Paul Mazursky

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Se mer av