Exterminate all the Brutes av Raoul Peck.

Exterminate all the Brutes

«Alternative fakta finnes ikke.» – Raoul Peck.

Fra regissøren av den banebrytende dokumentaren I Am Not Your Negro (2016) kommer et grandiost epos om kolonialismens historie, nåtid og fremtid. Regissør Raoul Peck har kalt denne firedelte dokumentaren for opprinnelseshistorien til ideen om hvit overmakt.

Verkets tittel er et sitat fra boka Mørkets hjerte, senere omtolket i Francis Ford Coppolas Apokalypse nå! (1979). Dette ble senere grundig analysert av svenske Sven Lindqvist, som skrev om forholdet mellom kolonialisme og nazisme. I sin grensesprengende, eksperimentelle dokumentar tar Raoul Peck oss med på en skjellsettende reise som drar de store linjene fra de invaderende «eventyrerne» i det de kalte Den nye verden, via det institusjonaliserte slaveriet i USA, til Hitlers orkestrerte folkemord og derfra videre til både bombingen av Hiroshima og Nagasaki og nedslaktingen i Rwanda i 1994.

Exterminate All The Brutes kombinerer klassisk dokumentarisk arkivmateriale med sitater og klipp fra populærkultur, og med dramatiserte tankeeksperimenter som illustrerer historiske hendelser. Vi viser denne HBO-serien i sin helhet på kino under Film Fra Sør 2021. Det blir en opplevelse du sent vil glemme.

Helene Aalborg

Om regissøren

Raoul Peck (f. 1953) er en prisvinnende haitisk filmskaper og tidligere kulturminister. Han er bl.a. kjent for spillefilmen Sometimes in April (2005) om det rwandiske folkemordet, og den Oscar-nominerte dokumentaren I Am Not Your Negro (2016) om den afrikansk-amerikanske aktivisten og forfatteren James Baldwin.

Samtale underveis i visningen

Vi viser to episoder før samtalen, og to episoder etter samtalen. Mellom de to bolkene viser vi en digital samtale mellom forfatter og idéhistoriker Dag Herbjørnsrud og Raoul Peck der de blant annet diskuterer sammenhengen mellom retorikken og virkemidlene brukt i kolonialismens utryddelsesprosjekt og rasismen i dagens samfunn.

Uortodoks i både innhold og stil […] Dette kan være den mest politisk radikale og intellektuelt utfordrende tv-dokumentaren som noensinne har blitt laget. TIME Magazine
Teknisk informasjon om filmen Exterminate all the Brutes
Attributt Verdi
Spilletid 3t 52m (232 minutter)
Produsert USA 2021
Regi Raoul Peck
Medvirkende

Raoul Peck, Josh Hartnett, Caisa Ankarsparre, Fraser James, Aïssa Maïga

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Samarbeids­partnere

Se mer av