Mann som lener seg mot et tre, med et esel i bakgrunnen.

En tid for fulle hester

En ekstremt sterk film i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet, med en handling som hele tiden kretser i landskapet mellom liv og død.

En tid for fulle hester var et gjennombrudd for kurdisk filmskaping både hjemme og ute: Den var den første kurdiske spillefilmen som ble produsert i Iran, og den ble tatt ut til hovedkonkurransen på Cannes-festivalen hvor den vant Gullkameraet for beste debutfilm. Også i Norge var filmen populær, og mang en publikummer forlot salen med tårene trillende nedover kinnene.

Filmen utspiller seg i en avsidesliggende kurdisk landsby i Iran og handler om fem søsken som bor sammen med faren sin. Ayoub jobber i en basar, mens faren jobber som smugler i grensetraktene mot Irak. Når faren blir satt ut av spill av en landmine, må Ayoub ta over smuglerruta. Men pengene strekker ikke til for å betale for en operasjon til lillebroren Madj, som lider av en medfødt sykdom. Hvordan kan søsknene klare seg gjennom krisa og fortsatt holde sammen?

Bahman Ghobadi (f. 1969) er født i den kurdiske byen Baneh, og etter å ha tatt filmutdanning laget han en rekke kortfilmer. Ghobadi har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse også for sine seinere filmer, som Skilpadder kan fly (2004) og Half Moon (2006).

Teknisk informasjon om filmen En tid for fulle hester
Attributt Verdi
Spilletid 1t 21m (81 minutter)
Originaltittel Zamani barayé masti asbha
Produsert Iran/Kurdistan 2000
Regi Bahman Ghobadi
Skuespillere

Ayoub Ahmadi, Rojin Younessi, Amaneh Ekhtiar-dini, Madi Ekhtiar-dini

Tale Kurdisk og persisk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.66:1
1.66:1