Krigsråd.

Dr. Strangelove

Kubricks satire om hvordan inkompetente og halv- og helgale mennesker kontrollerer vår fremtid.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb er en svart, grotesk komedie om muligheten for en global kjernefysisk dommedag i nær fremtid. Filmen ble laget under den kalde krigen, da terrorbalansen mellom de to supermaktene USA og Sovjetunionen var på sitt skjøreste. Filmen er nyrestaurert og presenteres her i en 4K-kopi.

Kubrick begynte allerede på 50-tallet å lese om kjernefysisk krigføring og strategi, samt abonnere på militære tidsskrifter. Da han spurte en ekspert på området om det fantes gode fiksjonsbøker om emnet, fikk han anbefalt Peter Georges Red Alert (1958). Bokens plot ga et godt grunnlag for en beretning om mulighetene for en atomkrig forårsaket av misforståelser og tilfeldigheter. Etter å ha jobbet noen uker med manuset, ut fra intensjonen om å lage en seriøs film, bestemte Kubrick seg for å lage en komedie: Hva kunne være mer absurd enn ideen om to supermakter som er i stand til å utslette alt liv på grunn av en eneste gal mann? Dessverre ikke så absurd som det kan virke ved første øyekast…

Peter Sellers har hele tre roller i filmen: Den amerikanske presidenten Merkin Muffley, den britiske flykapteinen Lionel Mandrake, og den rullestollenkede eks-nazisten, nå amerikanske atomforskeren, dr. Strangelove. De to førstnevnte rollene fremstiller han nedtonet og realistisk. Tittelrollen derimot, er et bravurnummer av beste sellerske merke.

Teknisk informasjon om filmen Dr. Strangelove
Attributt Verdi
Spilletid 1t 35m (95 minutter)
Originaltittel Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Produsert Storbritannia 1964
Regi Stanley Kubrick
Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm