Stor blå menneskelignende kjempe angripes av små mennesker.

Den ville planeten

Eiendommelig animert science fiction-drama!

På planeten Ygam lever traagene, noen kjempestore skallede blå humanoider med røde øyne. Disse vesenene er ekstremt intelligente og teknologisk sofistikerte. På Ygam lever det også mennesker, såkalte omser, som traagene behandler slik vi behandler dyr. Noen av omsene er ville og traagene driver jakt på dem, mens andre blir brukt som kjæledyr.

En dag finner traag-jenten Tiwa og faren hennes en foreldreløs oms og tar ham med seg hjem. De gir gutten navnet Terr og Tiwa tar ham med seg overalt, også når hun får undervisning. Når Terr blir eldre, rømmer han og slutter seg til en gruppe ville og radikale omser, som tar i bruk kunnskapen Terr har tilegnet seg. Når det bryter ut konflikt mellom de to artene, begynner omsene å planlegge byggingen av en rakett som kan ta dem med til Ygams måne, den såkalte fantastiske planeten.

Snart 50 år gammel er det få, om noen, helaftens spillefilmer som Den ville planeten. Den er politisk og filosofisk, mørk og surrealistisk, samtidig som den er preget av en sart håndtegnet strek og en stram nøkternhet. Regissør René Laloux tok i bruk stop motion-teknikker og samarbeidet med tsjekkiske animatører i tillegg til at han trakk inn illustratøren, tegneserieskaperen, forfatteren og filmskaperen Roland Topor i arbeidet. De to hadde tidligere laget de animerte kortfilmene Dead Time (Les temps morts, 1964) og The Snails (Les escargots, 1965) sammen. Senere regisserte Laloux to andre helaftens animasjonsfilmer: Les maîtres du temps (1982) og Gandahar (1988).

Det fantastiske psykedeliske jazzscoret er for øvrig komponert av Alain Goraguer, som skrev musikken til over 80 filmer, og som mange kjenner for sitt samarbeid med Serge Gainsbourg.

Although the visuals are worth the ticket alone, Fantastic Planet also crackles with emotional and political resonance. Gary Dauphin, The Village Voice
Teknisk informasjon om filmen Den ville planeten
Attributt Verdi
Spilletid 1t 12m (72 minutter)
Originaltittel La planète sauvage
Produsert Frankrike 1973
Regi René Laloux
Medvirkende

Jennifer Drake, Sylvie Lenoir, Jean Topart, Jean Valmont

Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Torsdag 24.03.2022 18:30 Vega Scene  

    Vises med forfilmen Les escargots (Vega Scene)

  • Søndag 27.03.2022 18:30 Vega Scene  

    Vises med forfilmen Les escargots (Vega Scene)

Samarbeids­partnere

Institut français de Norvège, IF cinéma og Vega Scene