Mann med sverd ved en kvinnes tildekte ansikt.

Den første keiseren

Storslått historisk drama signert den kinesiske mesterregisren Chen Kaige.

Den første keiseren er en periodefilm av det virkelig storslåtte slaget. Over nesten tre timer forteller den historien om en keiser, som i sitt forsøk på å samle Kina til ett rike blir stadig mer isolert og ufølsom – og om tjeneren som motvillig prøver å ta ham av dage.

Regissør Chen Kaige er et av de store navnene i moderne kinesisk film. Sammen med Zhang Yimou, som vi løftet fram i Film fra Sør-seksjonen i fjor, tilhører han den legendariske «femte generasjon» som begynte å lage film tidlig på 1980-tallet. Med sin nye måte å skildre kinesisk historie og hverdagsliv på vant filmskaperne et stort publikum hjemme og internasjonal anerkjennelse ute.

Selv om Chen ikke var hindret av Kulturrevolusjonens trange rammer, møtte han ofte sensur i hjemlandet. Derimot fikk han full støtte til å lage Den første keiseren, og stjerneskuespilleren Gong Li er med i rollen som keiserens konkubine og spion. Da filmen ble vist på Film fra Sør i 2003 som del av et retrospektiv av Chens filmer, skrev vi blant annet følgende: «Dette komplekse melodramaets betydelige kvaliteter har i stor grad vært oversett. Li Xuejians spill i rollen som kongen har stor dybde, og revolusjonsscenen er et mesterverk av knivskarp klipping, billedkomposisjon og lydbruk, fullt på høyde med Stanley Kubricks legendariske krigsscener i Barry Lyndon.» Intet mindre!

Chen Kaige (f. 1952) er sønn av en filmskaper, og var ferdig utdannet ved filmakademiet i hjembyen Beijing i 1982. Han debuterte med Gul jord i 1984, og har laget en variert rekke filmer, fra det enkle og nærmest dokumentariske til historiske epos. Hans kanskje mest kjente film i Vesten, Farvel min konkubine, vant Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes i 1993.

Teknisk informasjon om filmen Den første keiseren
Attributt Verdi
Spilletid 2t 43m (163 minutter)
Originaltittel Jing Ke Ci Qin Wang
Produsert Kina/Japan/Frankrike 1998
Regi Chen Kaige
Skuespillere

Li Gong, Fengyi Zhang, Zhou Sun

Tale Mandarin
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1