Nærbilde av et øye som skal til å skjæres i.

Den andalusiske hund + Gullalderen

Luis Buñuels to første filmer, laget i samarbeid med Salvador Dali.

Den andalusiske hund fra 1929 er Luis Buñuels regidebut og en av filmhistoriens mest berømte filmer, sin korte lengde (17 minutter) til tross. Buñuel lagde filmen sammen med sin venn og kunstnerkollega Salvador Dali. De var påvirket av surrealismen og Andre Bretons manifest, og ønsket å lage en film uten handlingslogikk, med bilder fra det ubevisste og fra drømmeverdenen. Åpningsscenen, der Buñuel «åpner våre øyne», er en av filmhistoriens mest berømte og sjokkerende scener.

Gullalderen (1930) var bannlyst i mange land og nektet en større amerikansk oppsetning i mer enn femti år, og er fortsatt et djevelsk morsomt spark bak til det borgerlige samfunnet, presteskapet og moralismens andre voktere – samt kinopublikummets forventninger.

Vi blir introdusert for vår helt og heltinne i det de har heftig sex og avbryter en seremoni satt i scene av byens borgere og prester. De to blir arrestert og skilt av politiet, men de må slippe vår helt løs da de finner ut at han har en høyere posisjon i departementet. På sin vei sparker han en hund, slår ned en blind mann og gir en gammel dame en kraftig ørefik. Handlingen herfra og ut er anarkistisk slapstick og symbolsk drama som glir over i ren hedonisme. Sex og kjærlighet representerer opprøret, og den såkalte gode smaken, i alle sine avarter, er skyteskiven.

Gullalderen viser hvilken ustoppelig fandenivoldsk lekelyst Buñuel og Dali tok med seg til filmen. Det er neppe noen overdrivelse å si at det hverken før eller siden har vært laget noen film maken til den.

Mann med ku i sengen.
Teknisk informasjon om filmen Den andalusiske hund + Gullalderen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 18m (78 minutter)
Originaltittel Un chien andalou + L'âge d'or
Produsert Frankrike 1929
Regi Luis Buñuel
Skuespillere

Gaston Modot, Lya Lys, Max Ernst, Pierre Prévert, José Artigas

Tale stum
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Se mer av