Person i mørket, med en kniv.

Dark Glasses

Forstyrret filmsalong åpner med Dario Argento, som er tilbake i toppform!

Ti år etter den fascinerende katastrofen Dracula 3D (en film verdt en egen salong-utgave!) vender Dario Argento tilbake med kveldens film Dark Glasses. Tilbake er også brutale, stiliserte drap, habilt kameraarbeid og det sikre håndverket som gjorde Argento til en av den moderne skrekkfilmens fremste mestere.

Eskortepiken Diana unnslipper et drapsforsøk som gjør henne permanent blind. Gjerningsmannen viser seg å være en seriemorder med sans for luksusprostituerte og dessuten en nidkjær type med intensjon om å fullføre jobben!

Allerede før debuten Fuglen med krystallfjærene, skrev Argento seg inn i filmhistorien med manusarbeidet for Sergio Leones Once Upon a Time in the West som han skrev sammen med Bernardo Bertolucci. Fuglen med krystallfjærene etablerte Argento som en av de fremste regissørene av den særegne italienske undersjangeren av thrilleren som kalles giallo. Han fulgte deretter opp suksessen med de to filmene som skal utgjøre hans såkalte «dyretrilogi»: Døden leker blindebukk og Fire fluer på grå fløyel. I Deep Red tar han gialloen inn i det overnaturlige; drapene blir mer stiliserte og brutale, fotoet mer kunstnerisk og eksperimentelt. Musikken er av prog-rock bandet Goblin og påvirker filmmusikken verden over.

De siste tiårene har derimot kvaliteten på Argentos filmer variert sterkt. Hverken Giallo eller The Card Player har imponert fans og kritikere, men likefullt har han glimtet til med inspirerte øyeblikk i filmer som Non Ho Sonno og Phantom of the Opera, til tross for at sistnevnte bidrar mer til å forvirre enn bergta publikum. Derfor er det gledelig å endelig se Argento i form igjen, i et blodig og sleazy comeback som åpner Cinematekets høstsesong. Kvelden er også kick-off for Ravenheart International Film Festival og vi gleder oss til det som er blitt en tradisjonell, årlig begivenhet med Oslos eneste sjangerfilmfestival!

Teknisk informasjon om filmen Dark Glasses
Attributt Verdi
Spilletid 1t 26m (86 minutter)
Originaltittel Occhiali neri
Produsert Italia/Frankrike 2022
Regi Dario Argento
Medvirkende

Ilenia Pastorelli, Asia Argento, Andrea Gherpelli, Mario Pirrello, Andrea Zhang, Fabrizio Eleuteri

Tale Italiensk
Tekst Svensk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat DCP
Lyd Dolby SRD
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Forestillinger

  • Fredag 19.08.2022 21:00 Vega Scene  

    (Vega Scene)

Samarbeids­partnere

Vega Scene