Chaplins landstrykerfigur står på fortauet og snakker med en blind blomsterselgende pike.

Byens lys

Selv om lydfilm allerede var blitt ganske vanlig i 1931, fortsatte Chaplin å lage stumfilm noen år til. Byens lys fikk en strålende mottagelse da den kom, og den lille landstrykeren fortsetter å sjarmere oss den dag i dag. Før filmen holder musikkprofessor Jon-Roar Bjørkvold en leken presentasjon av Chaplins bruk av bevegelse og pantomine.

Charlie Chaplin var den amerikanske filmens første og største superstjerne. Berømt over hele verden som den lille spretne fyren med hatten, med også anerkjent som den fysiske komediens definitive kunstner. Shaw, Wells, Brecht, Picasso, Joyce og Beckett uttrykte alle sin beundring for Chaplins pantomimeferdigheter og hans evne til å kombinere det komiske med både det emosjonelle og det intellektuelle.

Byens lys kom på et tidspunkt hvor lydfilmen var i ferd med å etablere seg, og mange spådde stumfilmkomedien en brå død. Chaplin selv var ikke spesielt begeistret for at kinoen nå ble fylt av en masse babbel. «They are spoiling the oldest art in the world - the art of pantomime.», sa Chaplin til Motion Picture Magazine i 1929. «They are ruining the great beauty of silence….It’s beauty that matters in pictures – nothing else.»

Men lyd eller ikke lyd: Byens lys fikk en strålende mottagelse, og har siden blitt hyllet som et av Chaplins definitive mesterverker.

Filmen åpner med en høytidelig avduking av en statue hvor landstrykeren blir funnet sovende i fanget til statuefiguren. Han jages bort av iltre besteborgere, og får se en vakker blind pike som selger blomster på fortauet. Betatt bruker han sin siste mynt på å kjøpe en blomst til knapphullet sitt.

Den samme kvelden redder han livet til en millionær som er full og i ferd med å kaste seg selv i elva. Chaplin overtaler ham til å ikke gjøre det, og de tilbringer resten av kvelden med å feire på en nattklubb. På vei hjem i millionærens limousine passerer de den blinde jenta, og Chaplin får penger av ham og kjøper alle blomstene i jentas kurv. Etterpå får han låne limousinen for å kjøre jenta hjem, og lar henne lykkelig tro at han er en rik mann selv. Men når han vender tilbake til millionærens hus, kjenner den nå edru eksentrikeren ham ikke igjen.

Jon-Roar Bjørkvold

Jon-Roar Bjørkvold innleder til visningen av Byens lys med foredraget «City Lights: Stumfilm nå, i 1931? Om pantomimens fortellerkraft — kroppens uttrykk svøpt i musikk».

Jon-Roar Bjørkvold er professor i musikkhistorie med en lang rekke bøker på samvittigheten. Som forfatter er han mest kjent for de musikkpedagogiske nøkkelverkene «Det musiske menneske» og «Barnas egen sangbok», og de filmhistoriske bøkene «Fra Akropolis til Hollywood – Filmmusikk i retorikkens lys» og»…som forandret verden – 90 år med musikk og kvinner i film.»

Teknisk informasjon om filmen Byens lys
Attributt Verdi
Originaltittel City Lights
Produsert USA 1931
Regi Charles Chaplin
Skuespillere

Charles Chaplin, Virginia Cherill, Florence Lee, Harry Myers

Tale Stum
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Søndag 14.10.2018 14:00 Tancred  

    Familievennlig foredrag ved musikkprofessor Jon-Roar Bjørkvold før filmen.

Se mer av