En jente står og titter frem bak en stein.

Buddha kollapset i ren skam

Varm og rørende film om Baktays kamp for å gå på skolen.

I fjellene i Afghanistan, i landsbyen Bamian hvor Taliban sprengte de berømte Buddha-statuene, møter vi seks år gamle Baktay. Hun bor i en av grottene i fjellet sammen med sin mor og lillesøster. Baktay er ei sta jente med store mål i livet. Hun vil bli med nabogutten Abbas på skolen, men det er uoverkommelige utfordringer på hennes skolevei: Hun skal egentlig passe lillesøster, hun mangler kladdebok og penn, og som om ikke det var nok så må hun også overvinne en guttegjeng som har latt krigsleken gå altfor langt. Guttene har adoptert de voksnes vold, og anklager henne for å være spion.

Buddha kollapset i ren skam er en utrolig varm og rørende film som virker nesten skremmende autentisk, mye takket være fantastiske Nikbakht Noruz som spiller Baktay. Skuespillerne i filmen er alle amatører hentet fra lokalmiljøet, og de tomme grottene som viser hvor Buddha-statuene stod er majestetiske omgivelser for handlingen. Den umiddelbart minneverdige filmtittelen Buddha kollapset i ren skam er et sitat fra regissørens far, den kjente iranske filmskaperen Mohsen Makhmalbaf: «Selv en statue kan skamme seg når den er vitne til all denne volden og ondskapen som rammer disse uskyldige menneskene, og derfor kan den kollapse av skam.»

Panelsamtale etter filmen

Etter filmen inviterer vi til panelsamtale om hva som nå vil skje i Afghanistan og betydningen av internasjonalt press. Hva kan norske myndigheter gjøre i sikkerhetsrådet i FN og på andre arenaer, for et sterkt nok påtrykk for at situasjonen ikke ender opp på den samme måten som i filmen vi skal vise. I panelet sitter blant andre Liv Kjølseth, generalsekretær i Afghanistan-komiteen. Moderator er Torunn Wimpelmann fra Chr. Michelsens Institutt.

Teknisk informasjon om filmen Buddha kollapset i ren skam
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel Buda as sharm foru rikht
Produsert Iran 2007
Regi Hana Makhmalbaf
Medvirkende

Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz

Tale Farsi
Tekst Norsk
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 35mm

Se mer av