Kvinne reflektert i speil.

Black Swan

Et moderne mesterverk, som sikret Natalie Portman Oscar-statuetten for Beste kvinnelige hovedrolle.

Nina (Portman) er en ballerina ved New York ballettkompani. Livet hennes, i likhet med alle andre i denne profesjonen, dreier seg kun om dans. Hun bor sammen med sin mor, en tidligere ballerina, som utøver en kvelende kontroll over sin datter. Når regissør Thomas Leroy bestemmer seg for å bytte ut prima ballerina Beth MacIntyre fra åpningsproduksjonen for den nye sesongen er Nina hans førstevalg. Men Nina har en konkurrent: En ny danser, Lily, som imponerer Leroy. Svanesjøen krever en danser som både kan spille den hvite svanen, uskyldig og elegant, og den sorte svanen som representerer list og sensualitet. Nina passer perfekt som den hvite svanen, mens Lily er rene personifiseringen av den sorte svanen.

Etter hvert som de to unge danserne utvikler et merkelig vennskap gjennom rivaliseringen, blir Nina mer og mer kjent med den mørke siden ved seg selv, med en konsekvens som truer med å ødelegge henne.

Foredrag etter filmen

Etter filmen holder Steffen Krüger foredraget «The Uncanny Playbook». Krüger er førstelektor på Institutt for Medier og Kommunikasjon og co-leder av Screen Cultures-programmet ved Universitetet i Oslo. Han er interessert i digitale medier og psykoanalyse.

Teknisk informasjon om filmen Black Swan
Attributt Verdi
Spilletid 1t 48m (108 minutter)
Produsert USA 2010
Regi Darren Aronofsky
Skuespillere

Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Torsdag 31.10.2019 18:00 Tancred  

    Foredrag etter filmen ved Steffen Krüger fra Institutt for Medier og Kommunikasjon, UiO.