Kvinne med blodige klær.

Battle Royale

Squid Game-suksessen har reaktualisert Kinji Fukasakus ekstremfilm, som er bygget opp rundt et lignende premiss.

I et Japan herjet av økonomisk nedgang, kaos og en ungdomsgenerasjon ute av kontroll, griper staten inn. Den radikale reformen Battle Royale innføres. Hvert år skal en tilfeldig skoleklasse ut velges ut, dopes ned og transporteres til en øde øy. Der utstyres de med eksplosive halslenker, matrasjoner og hvert sitt tilfeldige våpen. Deretter er oppgaven enkel: drep alle andre! Alt er lov. Og bare én vinner – den som står levende igjen til slutt. Men bruker de for lang tid, vil halslenkene detoneres og alle dør.

De 42 ofrene vi møter i Battle Royale er klasse 9B ved Zentsuji ungdomsskole; en variert ansamling ungdommer – alt fra nette og pasifistiske kjærestepar til rivaliserende klikker, datanerder, sportsidioter, sosiopater og helt vanlige, gjennomsnittlige unge. Verten for det perverse spillet er den hevngjerrige læreren Kitano (spilt av multikunstneren Takeshi Kitano), som likte dårlig å bli knivstukket av en av klassens elever ved en tidligere anledning. Hevnen han serverer er definitivt av det iskalde slaget. En etter en sendes elevene ut med sin eklektiske blanding av våpen: maskinpistoler, armbrøster, grytelokk, økser, kikkerter, giftampuller, sverd og det som verre er. Spillet er i gang.

Battle Royale er en energisk og ikke minst djevelsk morsom film, som innimellom fontenene av blod retter en ruvende og advarende pekefinger mot dagens japanske samfunn og retningen det er på vei inn i. Ikke rart dermed at de lokale politikerne umiddelbart fordømte filmen (lenge før de hadde sett den, naturligvis), dens budskap og ikke minst regissøren selv. Den ble forsøkt forbudt, uten hell, men fikk en høy aldersgrense som skulle hindre hovedmålgruppen – ungdom under 16 år – i å se den. Men Battle Royales fandenivolske regissør, Kinji Fukasaku, gikk bredbeint ut i media og oppfordret ungdommen til å storme kinoene i slike mengder at det ville være umulig å hindre dem i å slippe inn. Resultatet lot ikke vente på seg – publikum køet i opptil to dager før premieren for å sikre seg billett til de første visningene. Battle Royale ble en monsterhit og har ikke blitt mindre aktuell med årene.

Omtale fra NFK

Teknisk informasjon om filmen Battle Royale
Attributt Verdi
Spilletid 1t 54m (114 minutter)
Originaltittel Batoru rowaiaru
Produsert Japan 2000
Regi Kini Fikasaku
Medvirkende

Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Takeshi Kitano

Tale Japansk
Tekst Norsk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1