Middelaldrende mann i dress.

Ballad of Dog Beach

I samarbeid med det portugisiske cinemateket viser vi nyrestaurerte filmer relatert til våre begge lands lange kystlinjer. 

I januar 1960 forsøkte en gruppe modige mennesker, inkludert en del offiserer fra det militære, å gjøre opprør mot diktatoren som styrte Portugal med jernhånd, António de Oliveira Salazar. Forsøket ble brutalt slått ned, mye takket være det allestedsnærværende hemmelige politiet – P.I.D.E.

Dette er bakteppet for den politiske thrilleren Ballad of Dog Beach, hvor liket av en av offiserene fra kuppforsøket blir funnet på stranden etter å ha flyktet fra fengselet. Filmen er en miks av litt krimhistorie, litt politisk thriller og mye historie. Den bygger på en virkelig hendelse, som senere ble omarbeidet og fiksjonalisert i romans form av José Cardoso Pires. Filmen, i likhet med romanen, er en utforskning av det klimaet av frykt som holdt det fascistiske regimet til Salazar ved makten over en så lang periode, hvor sensur, undertrykkelse og vilkårlig fengsling var en del av hverdagen. Slik blir dette en etterforskning av en forbrytelse, som også er en etterforskning av en ugjerning begått mot et helt land.

Stranden hvor hendelsen faktisk skjedde het Mastro Beach, men får her navnet Praia dos Cães, Dog Beach – for oss uinnvidde en referanse til det hemmelige politiet, på folkemunne kalt hunder på grunn av deres evne til å sniffe seg frem til den minste dissident.

I de sentrale rollene finner vi Assumpta Serna, kjent fra Kjærlighetens matadorer (Pedro Almodovar), Lola (Bigas Luna) og tv-serier som Borgia og Falcon Crest, og Patrick Bauchau, sett i Every Thing Will Be Fine (Wim Wenders), Panic Room (David Fincher) og Samlersken (Eric Rohmer), blant mange andre.

Digitization by Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema, under the frame of the FILMar project, part of the European Financial Mechanism EEA Grants 2020-2024.

Teknisk informasjon om filmen Ballad of Dog Beach
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Originaltittel Balada da Praia dos Cães
Produsert Portugal 1987
Regi José Fonseca e Costa
Medvirkende

Patrick Bauchau, Assumpta Serna, Raul Solnado, Sergi Mateu, Carmen Dolores, Pedro Efe, Mario Pardo

Tale Portugisisk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Onsdag 29.11.2023 18:00 Lillebil  

    Innledning ved Tiago Costa, koordinator for FILMar-prosjektet.

Samarbeids­partnere

Cinemateca Portuguesa

Se mer av