Jente og gutt med kirsebærtrær i bakgrunnen.

A Silent Voice

Kyoto Animation ble som mange vet rammet av en horribel mordbrann i sommer. Vi viser deres nydelige film A Silent Voice og alle inntektene fra visningen går uavkortet til støtteaksjonen for studioet.

Ikke alle japanske animasjonsfilmer er laget for å appellere til alle aldersgrupper, og A Silent Voice hører definitivt til de filmene som passer bedre for ungdommer og voksne. Her kan både form og innhold by på utfordringer for de minste, men til gjengjeld er dette en storartet filmopplevelse for alle andre.

Basert på en manga av Yoshitoki Oima, er A Silent Voice et sjeldent følsomt og intelligent portrett av ensomhet, mobbing og funksjonshemming. Vi møter den døve jenta Nishimiya i det hun skal begynne i en ny klasse på en ny skole. I denne klassen regjerer Ishida og Ueno, og Nishimiya blir raskt et offer for deres stadig mer ufølsomme spøker. Til slutt må hun igjen skifte skole, men i den gamle klassen går ikke ting tilbake til det vanlige. Maktforholdene skifter og mobberne blir utstøtte, særlig Ishida. Fem år senere møter vi Ishida igjen, ensom og ute av stand til å møte blikket til sine medstudenter, ser han kun sitt planlagte selvmord i horisonten. Da krysser hans vei Nishimiya igjen, og et håp om en forsoning våkner.

Kompleks og vakker

Gnistrende vakkert, sensitivt og rørende, usentimentalt og komplekst, når selv musikken overrasker med sin dristighet, vet man at man her står ovenfor et komplett verk, en anime for historiebøkene. Karakterene er sammensatte, langt i fra perfekte og derfor både menneskelige og gjenkjennelige.

Naoko Yamada er en av få kvinnelige anime-regissører og viser et suverent håndlag med både historiefortelling og animasjonsfilmens unike visuelle muligheter. Filmen er et produkt fra studioet Kyoto Animation, kjent under forkortelsen KyoAni. Studioet skiller seg ut fra mange andre animestudioer ved å tilby usedvanlig gode arbeidsbetingelser og høye kvalitetskrav, noe som har ført til både ekstremt vakre og populære filmer.

Brannen 18. juli

På formiddagen den 18. juli i år gikk en mann inn i Studio 1 hos Kyoto Animation i Kyoto med 40 liter bensin go satte fyr på lokalene. I den påfølgende brannen døde 35 mennesker, og 34 ble skadet – den verste massakren i Japan siden krigen. For noe over et år siden viste Cinemateket A Silent Voice som Månedens film, og som en hyllest til alle dem som jobbet på denne filmen og studioet, setter vi nå opp to ekstra visninger av den. Inntektene i sin helhet vil gå til ofrene for brannen. Etter ønske fra studioet har politiet ikke gått ut med navn på de døde, men noen av familiene har selv offentliggjort navn, blant annet familien til den profilerte regissøren og animatøren Yasuhiro Takemoto (The Melancholy of Haruhi-chan Suzumiya, Full Metal Panic! The Second Raid og mange flere). Regissør av A Silent Voice, Naoko Yamada, ser ut til å ha overlevd brannen uskadet.

Teknisk informasjon om filmen A Silent Voice
Attributt Verdi
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
Originaltittel Koe no katachi
Produsert Japan 2016
Regi Naoko Yamada
Skuespillere

Saori Hayami, Miyu Irino, Aoi Yûki, Kenshô Ono, Yûki Kaneko

Tale Japansk
Tekst Svensk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Lyd 5.1
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Se mer av