Mann holder kvinnen over munnen.

A Cottage on Dartmoor

Dramatisk og ytterst filmatisk historie om stormfulle følelser.

Joe jobber som barberer i en frisørsalong og har et godt øye til sin søte kollega Sally. Han prøver flere ganger å vise sin interesse for henne og en dag sender han henne blomster, med et kort der han ber henne bære en av dem dersom hun også bryr seg om ham. Men kortet blir borte og Sally dukker opp på jobben med en blomst i knapphullet, uvitende om at Joe tolker det på en bestemt måte. Når hun så ser ut til å bli fascinert av Harry, en kunde i salongen, flammer en sterk og destruktiv sjalusi opp i Joe.

A Cottage on Dartmoor er et intenst melodrama som tar en rekke uventede vendinger. Flere har beskrevet filmen som «Hitchcock før Hitchcock», men i motsetning til Hitchcock er Anthony Asquith mer opptatt av å skildre mennesker enn plot, noe som gjør A Cottage on Dartmoor både spennende og enormt rørende.

Asquith debuterte i 1928 med stumfilmen Shooting Stars, og laget flere glitrende stumfilmer, helt på tampen av den britiske stumfilmæraen. Filmspråket i A Cottage on Dartmoor er tidvis eksperimenterende, der Asquith velger vinkler og bilder som forsterker, og til og med kommenterer, det psykologiske dramaet. I tillegg er disse formgrepene en hyllest til filmene og filmskaperne som gjorde at Asquith selv valgte filmen som levevei, noe som slett ikke var forventet av en statsministersønn. Senere ble Asquith mer kjent for titler som Pygmalion og The Importance of Being Earnest. Først på 2000-tallet har A Cottage on Dartmoor fått den oppmerksomheten den fortjener, der mange nå ser den som et av høydepunktene i britisk stumfilmhistorie.

Hans Adalbert von Schlettow og Norah Baring spiller overbevisende og nyansert begge to, men den som virkelig imponerer er den svenske skuespilleren Uno Henning, som gjør en helt fantastisk rolletolkning som Joe. Filmen var en co-produksjon med AB Svensk Filmindustri og ble også sluppet i en kortere svensk versjon, under tittelen Fången 53.

Teknisk informasjon om filmen A Cottage on Dartmoor
Attributt Verdi
Spilletid 1t 28m (88 minutter)
Produsert Storbritannia 1929
Regi Anthony Asquith
Skuespillere

Hans Adalbert von Schlettow, Uno Henning, Norah Baring

Tale Stum
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm