To Stay Alive - A Method, 2016, regi: Erik Lieshout

Eurodok-prisen 2017 til To Stay Alive – A Method og Publikumsprisen til Dødsårsak: Ukjent

Publisert: 02.04.2017 | Sist endret: 02.04.2017

Den nederlandske dokumentarfilmen To Stay Alive – A Method fikk juryens hovedpris da Eurodok 2017 ble avsluttet søndag 2. april. Publikum stemte frem Dødsårsak: Ukjent som sin favoritt, og Forever Pure mottok hederlig omtale fra juryen.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Relatert

Relaterte dokumenter

Den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok ble avsluttet søndag 2. april, etter fem festivaldager på Cinemateket. 25 dokumentarer sto på programmet, og festivalen hadde tross nydelig vårvær nådd et samlet besøkstall på nesten 3000 søndag ettermiddag.

Hovedprisen til To Stay Alive – A Method

Årets Eurodok-pris gikk til dokumentaren To Stay Alive – A Method, regissert av Erik Lieshout.

- Vinner av Eurodok 2017 er en film som underholder, fascinerer og skaper undring. En film som utfordrer dokumentarsjangeren, med bruk at fiksjonens ­– like mye som dokumentarens – fortellerteknikk. Galskap, skaperkraft og lidelse i skjønn forening med sterke karakterer og musikk gir en poetisk opplevelse større enn filmen selv, sier juryen i sin begrunnelse.

Publikumsprisen til Dødsårsak: Ukjent

Publikum stemte frem Dødsårsak: Ukjent til sin favoritt under årets festival. - Hvor mye er et menneskeliv verdt? spør regissør Anniken Hoel i denne provoserende og gripende filmen som gir et sjokkerende innblikk i hvordan legemiddelindustrien trår over lik for å tjene penger. Dødsårsak: Ukjent kan ses på kino i hele landet i disse dager.

Hederlig omtale til Forever Pure

Hederlig omtale fra juryen gikk til Forever Pure regissert av Maya Zinshtein. Forever Pure er en irsk / israelsk / britisk / norsk dokumentar, co-produsert av norske Piraya film.

- På imponerende vis klarer denne filmen å gi et innblikk i en skremmende kultur preget av rasisme og hat. Filmen er et godt eksempel på når dokumentaren gjør viktig arbeid, sier juryen.

Elleve filmer har deltatt i det europeiske konkurranseprogrammet. Årets jury har bestått av dokumentaristen Carsten Aanonsen, Karianne Førland Vennerød som er filmskaper og produsent og Jo Eldøen, filmklipper med bakgrunn som film- og litteraturviter.

Vinnerne av Eurodok-prisen og Publikumsprisen mottar et originalt kunstverk av den norske filmskaperen, musikeren og multitalentet Kim Hiorthøy.

Om Eurodok

Den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok foregikk fra onsdag 29. mars til søndag 2. april, og er Norsk filminstitutt og Cinematekets egen dokumentarfilmfestival. Festivalen ønsker å fremme det beste innen ny, europeisk dokumentarfilm og måler temperaturen på Europa, både filmatisk og politisk. Dette er den 16. utgaven av festivalen, som siden 2003 har hatt et eget konkurranseprogram med pris for beste dokumentar. De siste fire årene har også publikum kunnet stemme frem sin favoritt til Publikumsprisen.

Les mer om Eurodok og filmene i programmet: www.cinemateket.no.
Bilder fra filmene kan lastes ned her.

Kontakt

Irene Torp Halvorsen